Ολοένα και περισσότεροι Σύροι στρατιώτες αυτομολούν αυξάνοντας τον κίνδυνο η χώρα να οδηγηθεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο, όπως αυτός που ξέσπασε στη Λιβύη, προειδοποίησε σήμερα η Νάβι Πιλάι επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Όπου καταπατούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τα ειρηνικά αιτήματα για αλλαγή συναντούν την άγρια βία, οι άνθρωποι κάποια στιγμή αναγκάζονται να καταφύγουν στην εξέγερση εναντίον της τυραννίας και της καταπίεσης», δήλωσε η Πιλάι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Συνέβη στη Λιβύη, μπορεί να συμβεί και στη Συρία», πρόσθεσε στη διάρκεια ομιλίας της για την προστασία των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις.

«Όλο και περισσότεροι στρατιώτες αρνούνται να γίνουν συνένοχοι σε διεθνή εγκλήματα και αλλάζουν πλευρά. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει στη Συρία ένοπλη σύρραξη», επεσήμανε η Πιλάι.

Σύμφωνα με σύρους ακτιβιστές οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν σήμερα σε μία περιοχή στα βορειοδυτικά της Χάμα καταδιώκοντας λιποτάκτες του στρατού.

Η Πιλάι επανέλαβε τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ ότι «περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι» έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τον Μάρτιο οπότε ξέσπασε το κίνημα αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ τους γιατροί, νοσοκόμες και τραυματίες, έχουν συλληφθεί αυθαίρετα και πολλοί από αυτούς δεν έχουν δώσει σημεία ζωής, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έχουν υποβληθεί σε βασανιστήρια», υπογράμμισε η Πιλάι.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχίας της «ότι οι δολοφονίες αμάχων δεν έχουν σταματήσει» στη Συρία, παρότι η Δαμασκός συμφώνησε στο σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για την έξοδο από την κρίση.

Στο μεταξύ μία αντιπροσωπεία σύρων αντιφρονούντων, που έφτασε σήμερα στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αραβικό Σύνδεσμο, υποστηρίζει την αποστολή ξένων παρατηρητών στη Συρία. Παρόλα αυτά η αντιπροσωπεία υπογράμμισε ότι τάσσεται κατά μίας ξένης επέμβασης στη χώρα.

Ο Χάσαν Αμπντέλ Άζιμ, γενικός συντονιστής της αντιπροσωπείας, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι λίγες ημέρες πριν τη νέα έκτακτη σύσκεψη του Συνδέσμου το Σάββατο για την κρίση στη Συρία.

«Δεν έχουμε ζητήσει από τον Αραβικό Σύνδεσμο να ορίσει νέα προθεσμία για το συριακό καθεστώς», δήλωσε ο Αμπντέλ Άζιμ.

«Ζητήσαμε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να προσφέρει μηχανισμούς για την προστασία των ανθρώπων από τις δολοφονίες, την καταπίεση και τα βασανιστήρια στέλνοντας άραβες και διεθνείς παρατηρητές και ανοίγοντας το δρόμο προς τη Συρία για τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε.