Ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε χθες το στόχο του και είναι πλέον ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δεκατρείς μήνες μετά την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων.

Στη διάρκεια της ταραχώδους αυτής προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ επικράτησε επί των 16 αρχικών συνυποψηφίων του, ήρθε σε οξεία αντιπαράθεση με τους ηγετικούς κύκλους του κόμματος, αλλά και προκάλεσε κλίμα πολιτικής διαίρεσης στους Ρεπουμπλικάνους, εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής του, αλλά και του «αντισυστημικού» χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του.

Πρώτος σε αριθμό εκλεκτόρων ο Τραμπ

Ο μεγαλύτερος γιος του, o Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ανακοίνωσε την υποστήριξη της Νέας Υόρκης στην υποψηφιότητα του Τραμπ, στη διάρκεια της χθεσινής διάσκεψης, επιβεβαιώνοντας ότι ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει τους 1.237 εκλέκτορες, προκειμένου να λάβει και επίσημα το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Με τα τρία από τα αδέλφια του στο πλευρό του, ο νεότερος Τραμπ δήλωσε: «Είναι τιμή μου που ανακοινώνω την επικράτηση του Τραμπ, με το μεγαλύτερο αριθμό των εκλεκτόρων. Συγχαρητήρια πατέρα,. Σ’ αγαπάμε» είπε ο Τραμπ Τζούνιορ.

Από την άλλη μεριά, η αντίπαλος του Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον που βρέθηκε στο επίκεντρο φραστικών προσωπικών επιθέσεων από τον ίδιο, σχολίασε άμεσα στο Twitter: «Ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις έγινε ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. Εκφράστε τη γνώμη σας τώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα φτάσει ποτέ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου».

Ο Τραμπ εξασφάλισε 1.725 εκλέκτορες, με τον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ να έχει 475, τον κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισιτς 120, αλλά και τον Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστή από τη Φλόριντα να έρχεται τελευταίος σε αριθμό εκλεκτόρων, με 114 εκλέκτορες.

Από τη διαδικασία αναδείχθηκαν άλλοι τρεις υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, με συνολικό αριθμό 12 εκλεκτόρων.

Μετά την εκλογή του Τραμπ ως προεδρικού υποψηφίου του κόμματος, η κεντρική κομματική διάσκεψη εξέλεξε δια βοής τον 57χρονο κυβερνήτη της Ιντιάνα Μάικ Πενς στη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου στην προεδρία Τραμπ.

Τηλεοπτικός αστέρας

Μιλώντας στην κεντρική διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων για πρώτη φορά αφότου εξασφάλισε την προεδρική υποψηφιότητα ο Τραμπ εμφανίστηκε σε μια γιγαντοοθόνη από τη Νέα Υόρκη υποσχόμενος ότι θα κερδίσει τις εκλογές το Νοέμβριο, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις, θα ελέγξει τα σύνορα των ΗΠΑ, αλλά και θα προχωρήσει στην «αποκατάσταση του νόμου και της τάξης» στις ΗΠΑ.

Η ψηφοφορία που διενεργήθηκε από πολιτεία σε πολιτεία προκειμένου να επιβεβαιωθεί η προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, ακολούθησε την προσπάθεια όσων είναι αντίθετοι στην υποψηφιότητά του, να διενεργηθεί ψηφοφορία προκειμένου ο Τραμπ να αποκλειστεί κατά την πρώτη ημέρα του τετραήμερου συνεδρίου, αλλά και μετά την ομιλία της συζύγου του Μελάνια, που καταγγέλθηκε για λογοκλοπή από προγενέστερη ομιλία της Μισέλ Ομπάμα.

Ο 70χρονος Τραμπ, μεσίτης και εργολάβος από τη Νέα Υόρκη, ήταν γνωστός στους Αμερικανούς από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο, στο τηλεοπτικό σόου «The Apprentice» (Ο Μαθητευόμενος). Στο σόου αυτό, ο Τραμπ καθιερώθηκε καθώς συνήθιζε να λέει «Απολύεστε…».

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος ήταν ευρύτερα γνωστός στο αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό πριν από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα που είχε διάρκεια ένα και πλέον χρόνο για τους Ρεπουμπλικάνους. Ο ίδιος, δε διαθέτει προηγούμενη πολιτική εμπειρία, ούτε έχει εκλεγεί σε κάποιο αξίωμα μέχρι σήμερα.

Στόχος η Κλίντον

«Κάνε την Αμερική να Δουλέψει και Πάλι», έγραφε ένα από τα κεντρικά πλακάτ κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της διάσκεψης, προδιαγράφοντας την επίθεση που θα επιχειρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη (σχεδόν) οκτάχρονη παραμονή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο ένας μετά άλλον οι ομιλητές που ανέβηκαν στο βήμα του συνεδρίου έστρεψαν τα φραστικά πυρά τους κατά της Κλίντον, τονίζοντας ότι η ίδια δεν έχει αντιληφθεί τα προβλήματα του μέσου Αμερικανού, ενώ τη χαρακτήρισαν ως μια πιθανή διάδοχο της «καταπιεστικής» διακυβέρνησης του Ομπάμα.

Η 68χρονη Κλίντον είχε υπηρετήσει στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, ενώ αναμένεται ότι θα εκλεγεί ως προεδρική υποψήφιος των Δημοκρατικών στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ομάδα στη Φιλαδέλφεια.

Η Κλίντον προηγείται του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις σε παναμερικανικό επίπεδο, ενώ ο ίδιος έχει καταφέρει να μειώσει την ποσοστιαία διαφορά του από δεκαπέντε σε επτά μονάδες έναντι της Κλίντον, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης (Reuters / Ipsos).

Σθεναρή πολιτική αντίδραση

Ο Τραμπ δεν απέκλειε αρχικά το ενδεχόμενο ανεξάρτητης καθόδου του για τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ στην περίπτωση που δεν κατόρθωνε να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, στον ουρανοξύστη του, στη Νέα Υόρκη (16 Ιουνίου 2015) ο Τραμπ άρχισε να έχει το προβάδισμα στην προεκλογική κούρσα των Ρεπουμπλικάνων.

Η αντίδραση από κύκλους του κόμματος ήταν σθεναρή, καθώς προωθούνταν η υποψηφιότητα του πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, που θεωρείται μέλος της παραδοσιακής πολιτικής δυναστείας των Ρεπουμπλικάνων.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας που χαρακτηρίστηκε από την επιθετική ρητορική και τις προσωπικές επιθέσεις, προκάλεσε την αντοχή των παραδοσιακών πολιτικών κύκλων όπως ο Μπους, που άκουγαν περίεργα το σύνθημα «Να Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη και Πάλι.»

«Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη στους ηγέτες μας, αλλά και την πίστη στα πολιτικά κόμματα και τους θεσμούς. Είμαστε ακόμα Αμερικανοί. Είμαστε μία χώρα και θα πάρουμε τη χώρα μας πίσω. Γνωρίζω ότι θα πάρουμε τη χώρα μας πίσω, επειδή γνωρίζω τον πατέρα μου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ Τζούνιορ.

Οι επικριτές…

Στο επίκεντρο της κριτικής των αντιπάλων του βρέθηκαν οι εξαγγελίες του Τραμπ για την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά και την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που ο Τραμπ αντιμετώπισε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο εξωτερικό των ΗΠΑ ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο την αμερικανική και διεθνή ασφάλεια, με τις πολιτικές εξαγγελίες του, για «φόβο και αποκλεισμό».

Ο Σταϊνμάιερ δήλωσε στο Reuters και στο πλαίσιο γραπτής συνέντευξης ότι τον ανησυχεί η απροσδιόριστη ανησυχία του Τραμπ, για να κάνει «την Αμερική μεγάλη και και πάλι», ενώ ταυτόχρονα μειώνει την εμπλοκή των ΗΠΑ, σε αποστολές και πρωτοβουλίες, διεθνώς.

Το συμφέρον των ηγετικών κύκλων

Οι αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το κεντρικό συνέδριο, προκειμένου να αμβλύνουν μερικές από τις ακραίες εξαγγελίες στις οποίες έχει προχωρήσει ο Τραμπ, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Υπό τη λογική αυτή, θα γίνει προσπάθεια ώστε ο Τραμπ να παρουσιαστεί ως ένας προεδρικός υποψήφιος που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και θ’ αντιμετωπίσει σοβαρά τις νέες απειλές ασφάλειας τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και στο διεθνές περιβάλλον.

Ο γερουσιαστής Τζεφ Σέσιονς από την Αλαμπάμα, που έχει εκφράσει από την αρχή την υποστήριξή του στον Τραμπ τον χαρακτήρισε ως έναν «πολεμιστή και νικητή».

Τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν και ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μίλησαν θετικά για τον Τραμπ.

Υπό τη νέα τροπή των πραγμάτων ο ηγετικός πυρήνας των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, επιθυμεί την εκλογή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο, προκειμένου να διατηρηθεί η πλειοψηφία ελέγχου που ασκεί το κόμμα, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία.

Πέντε συλλήψεις

Τα αστυνομικά μέτρα είναι δρακόντεια στο Κλίβελαντ, με την αστυνομία να δηλώνει ότι έγιναν μόνο πέντε συλλήψεις από την έναρξη του συνεδρίου τη Δευτέρα.

Από την πλευρά του, το πανεπιστήμιο Wright State University που βρίσκεται κοντά στο Ντέιτον του Οχάιο, δημοσιοποίησε την απόφασή του να μη φιλοξενήσει την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων προέδρων που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 26 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενο το οικονομικό κόστος, αλλά και ανησυχίες ασφάλειας.

Η τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί στο πανεπιστήμιο Hofstra University, στη Νέα Υόρκη.

Απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων

Ο σύμμαχος του Τραμπ Κρις Κρίστι δήλωσε στο Κλίβελαντ ότι στην περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές θα πρέπει να εκκαθαρίσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από αξιωματούχους που διόρισε ο Ομπάμα, αλλά και να ζητήσει από το Κογκρέσο να ψηφίσει ειδική νομοθεσία που θα επιτρέπει τις απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων.

Ο Κρίστι που είναι κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ και ηγείται της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ στο Λευκό Οίκο, δήλωσε σε δωρητές της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, ότι έχει καταρτιστεί λίστα με όλους όσοι θ’ απολυθούν στην περίπτωση που ο Τραμπ νικήσει την Κλίντον.

Στρατηγική…

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον και επίσημα ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ενώ καλείται πλέον να αποδείξει επί τη βάσει πολιτικού ρεαλισμού, το πόσο «προεδρικός» μπορεί να γίνει προκειμένου να βρεθεί κοντά στις θέσεις του ηγετικού πυρήνα των Ρεπουμπλικάνων.

Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται κι από τα στελέχη του κόμματος, σ’ ένα πλαίσιο προληπτικής πολιτικής δράσης προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις που θα έχουν απρόβλεπτο πολιτικό κόστος.

Από την άλλη μεριά, οι δηλώσεις του Κρις Κρίστι που ζήτησε απολύσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μάλλον προκαλούν προβλήματα στην παρούσα χρονική στιγμή, καθώς τονίζουν ένα αίσθημα πολιτικού ρεβανσισμού, με έμφαση στην αβεβαιότητα και την καλλιέργεια φόβου, με τα στοιχεία αυτά να υπερτονίζουν τον «αντισυστημικό» και μη προεδρικό χαρακτήρα του Τραμπ.

Παράλληλα, δίνουν σοβαρά επιχειρήματα πολιτικών αντεπιθέσεων στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, που μπορούν να δημιουργήσουν κατάλληλο κλίμα στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων, όπου έχουν την έδρα τους, οι υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Στο επίπεδο της πολιτικής στρατηγικής κι αναφορά με την επιλογή προσώπων και την υλοποίηση πολιτικών κινήσεων, οι εξελίξεις την εβδομάδα αυτή, ευνοούν τη Χίλαρι Κλίντον καθώς πριν προχωρήσει στις δικές της επιλογές, έχει τη γνώση της κατάστασης από το κεντρικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, που προηγείται χρονικά.