Ιστορική ήταν η σημερινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα του Brexit.

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε σε φιλικό κλίμα, με τον Γιούνκερ να δίνει ένα φιλί στο μάγουλο του Νάιτζελ Φάρατζ, σύντομα οι τόνοι ανέβηκαν καθώς η ευρω-ομάδα του κόμματος του Φάρατζ χειροκρότησε στη φράση του προέδρου της Κομισιόν ότι «πρέπει να σεβαστούμε τη βρετανική δημοκρατία».

«Είναι η τελευταία φορά που χειροκροτάτε εδώ», ήταν η φαρμακερή αντίδραση του Γιούνκερ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Με εκπλήσσει που είστε εδώ. Παλεύετε για την έξοδο. Ο βρετανικός λαός ψήφισε για την έξοδο. Γιατί είστε εδώ;».

Η απάντηση Φαρατζ με αναφορά στην Ελλάδα

Για τη «θερμή υποδοχή» ευχαρίστησε ειρωνικά Φάρατζ την ώρα που ξεκίνησε την ομιλία του. «Πριν 17 χρόνια που ήρθα εδώ γελούσατε. Δεν γελάτε τώρα», είπε.

«Ο λόγος που είστε τόσο αναστατωμένοι και θυμωμένοι έγινε σαφής απ’ όλες τις οργισμένες τοποθετήσεις σας σήμερα το πρωί. Εσείς, ως πολιτικό εγχείρημα, είστε σε άρνηση. Και είστε σε άρνηση διότι το νόμισμά σας έχει αποτύχει. Είστε σε άρνηση», είπε την ώρα που στην αίθουσα ξεσπούσαν αποδοκιμασίες, οι οποίες ανάγκασαν τον Φάρατζ να δώσει εξηγήσεις:

«Λοιπόν, δείτε τη Μεσόγειο. Πολιτική σας είναι η επιβολή φτώχειας στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Μεσόγειο και τα καταφέρατε πολύ καλά».

Λεπέν: Η Ε.Ε. χτίζεται εναντίον των ανθρώπων

Αναφορά στην Ελλάδα έκανε και η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς. «Εδώ και δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση χτιζόταν εναντίον των ανθρώπων της Ευρώπης. Η Γαλλία και η Ολλανδία  με την ψήφο τους το 2005, οι Ιρλανδοί που αναγκάστηκαν να ξαναψηφίσουν αφού είχαν ψηφίσει ‘όχι’ στη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι Έλληνες που αναγκάστηκαν να ξεχάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματός τους ενάντια στη λιτότητα η οποία τους επιβλήθηκε με το ζόρι και βιαίως, καταδικάζοντάς τους σε συνεχή φτώχεια», είπε.

Δείτε το βίντεο από το Mega…