«Η δημοκρατία είναι δημοκρατία και πρέπει να τη σεβόμαστε», τόνισε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Είμαι θλιμμένος μετά το αποτέλεσμα και δεν το κρύβω, είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν. Θα ήθελα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μαζί μας.

Υιοθετώντας μια αυστηρή στάση σημείωσε ότι «θα συναντήσω τον Ντέιβιντ Κάμερον (θα γίνει το μεσημέρι) και θα του ζητήσω να ξεκαθαρίσει την θέληση του. Όχι σήμερα ή αύριο, αλλά σύντομα. Δεν μπορεί να παραμένει η αβεβαιότητα επί μακρόν, τόνισε. Οι Βρετανοί είναι φίλοι μας και πρέπει να μας πουν το συντομότερο δυνατόν τι θέλουν».

Μάλιστα τπογράμμισε: «Δεν θα υπάρξουν μυστικές διαπραγματεύσεις. Εχω απαγορεύσει στους Επιτρόπους να εμπλακούν σε συζητήσεις με εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η πτήση μας προς ένα νέο μέλλον συνεχίζεται, σημείωσε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους ευρωπαίους πολίτες ότι προχωρούμε.

«Δεν είμαι ούτε κουρασμένος, ούτε άρρωστος όπως γράφει ο γερμανικός τύπος και μέχρι την τελευταία πνοή μου θα παλεύω για μια ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε.