Προβάδισμα στο Bremain με 52% δίνει στη δημοσκόπησή του το ινστιτούτο YouGov, ενώ Brexit ψηφίζει το 48%, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Untitled
Το διάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα το YouGov και δείχνει την πορεία της ψήφου των Βρετανών και τις διαδοχικές εναλλαγές στην πρωτιά από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες το πρωί της Πέμπτης.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η Σκωτία συμμετέχει μαζικά στο δημοψήφισμα σε αντίστοιχα ποσοστά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το BBC αναφέρει πως σε όλη τη χώρα το ποσοστό που ψήφισε ξεπέρασε το 70%. Τα πρώτα αποτελέσματα, που σίγουρα δεν θα μπορούν να δώσουν ακόμη σαφή εικόνα, θα δοθούν κατά τη 1:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ενώ η έκβαση του δημοψηφίσματος θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα γνωστή στις 9 το πρωί της Παρασκευής. Μια ασφαλής εκτίμηση σε κάθε περίπτωση θα δοθεί αρκετά νωρίτερα, περίπου στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες μετά το δημοψήφισμα

Οι Βρυξέλλες έχουν ανακοινώσει επίσημα μόνο την προγραμματισμένη συνεδρίαση των «τεσσάρων» αύριο στις 10:30 το πρωί (των τριών προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών, Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Σε αυτή τη συνάντηση θα γίνει η πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος, όποιο και να είναι αυτό, και θα βγει, όπως εκτιμούν οι Βρυξέλλες, η επίσημη θέση της ΕΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής αναμένεται να συνεδριάσουν νωρίς το πρωί, αμέσως πριν ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς κατευθυνθεί στην έδρα της Επιτροπής. Τέλος, σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων, το οποίο θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου και το οποίο μεταφέρθηκε από τις 21 Ιουνίου στις 24 Ιουνίου.

Παραδοχή ήττας για το Brexit από τον Φάρατζ

Σε παραδοχή ήττας προχώρησε την ώρα που έκλειναν οι κάλπες, η ηγετική μορφή της εκστρατείας του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ. «Το Remain φαίνεται πως θα επικρατήσει», δήλωσε ο επικεφαλής του ακροδεξιού Ukip, Φάρατζ, στο Sky News, προσθέτοντας πως ήταν μια «εκπληκτική» εκστρατεία και πως η συμμετοχή των πολιτών ήταν μεγάλη.

Συντηρητικοί βουλευτές του Brexit στέλνουν επιστολή στήριξης στον Κάμερον

Επιστολή στο βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον έστειλαν 84 βουλευτές των Συντηρητικών που στήριξαν το Brexit, μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον. Με την επιστολή που υπογράφουν οι 84 βουλευτές, εμφανίζονται να στηρίζουν το βρετανό πρωθυπουργό και ηγέτη της εκστρατείας για την παραμονή. «Εμείς, οι υποστηρικτές της εκστρατείας του Brexit και μέλη του συντηρητικού κόμματος, σας ευχαριστούμε που δώσατε στο βρετανικό λαό την επιλογή για το μέλλον τους στις 23 Ιουνίου 2016. Πιστεύουμε πως όποια κι αν είναι η επιλογή των βρετανών πολιτών, έχετε τόσο την εντολή, όσο και το καθήκον να συνεχίσετε να ηγείστε του έθνους, ακολουθώντας το μανιφέστο μας του 2015». refrs

Το ευχαριστώ του Κάμερον για όσους ψήφισαν Bremain

Αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών, ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα δήλωσή του με την οποία ευχαριστεί όσους ψήφισαν υπέρ της παραμονής, αλλά και όσους δούλεψαν για την συγκεκριμένη καμπάνια. Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχθηκε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αυτό πως «φαίνεται ότι η Παραμονή έχει το προβάδισμα». Δείτε το tweet του Ντέιβιντ Κάμερον

 Νέα δημοσκόπηση δείχνει το Bremain να προηγείται με διαφορά 8 μονάδων

Επικράτηση του Bremain δείχνει και νέα έρευνα που δημοσιοποίησε η Ipsos Mori. Μάλιστα, η τελευταία αυτή δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε μετά από την αντίστοιχη του YouGov, ανεβάζει τη διαφορά στις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ipsos, το Bremain λαμβάνει το 54%, ενώ το Brexit το 46%. Η τελευταία εκτίμηση συμμετοχής στο βρετανικό δημοψήφισμα αγγίζει μάλιστα το 83,6%, πρωτοφανής στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Μπόρις Τζόνσον: Η δημοκρατία υπηρετήθηκε, περιμένουμε την ετυμηγορία των πολιτών

«Η δημοκρατία υπηρετήθηκε, περιμένουμε την ετυμηγορία των πολιτών», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και ηγετική μορφή της εκστρατείας του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, σε μήνυμά του στο Twitter λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Βρετανία. «Οι κάλπες έκλεισαν, η δημοκρατία υπηρετήθηκε και περιμένουμε την ετυμηγορία των πολιτών. Ευχαριστώ όσους ενεπλάκησαν κι όσους ψήφισαν», έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ράλι ανόδου της λίρας

Ράλι ανόδου καταγράφει η στερλίνα μετά το κλείσιμο της κάλπης για το δημοψήφισμα στη Βρετανία, καθώς η ισοτιμία της ξεπέρασε το 1,5 δολάριο, κερδίζοντας σχεδόν 1% μέσα σε μία ημέρα! Η άνοδος της βρετανικής λίρας έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του ινστιτούτου YouGov που δείχνει ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ανακούφιση για τους επενδυτές που φοβούνταν ότι το Brexit θα προκαλούσε αβεβαιότητα και αστάθεια στις αγορές. Η στερλίνα έφτασε αρχικά στο 1,4996 δολάριο (από 1,4976), καταγράφοντας ρεκόρ για τη φετινή χρονιά ενώ το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στις 76,14 πένες.

Απασφάλισε σε δημόσιες δηλώσεις του ο Νάιτζελ Φάρατζ

Την πεποίθησή του πως πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη ο ευρωσκεπτικισμός έχει αρχίσει να κυριαρχεί, εξέφρασε πριν από λίγο σε δημόσιες δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της εκστρατείας Leave.EU ο Νάιτζελ Φάρατζ! «Θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που ψήφισαν αψηφώντας τους προέδρους των κομμάτων τους και είχαν τα κότσια να πάνε αντίθετα από τα αφεντικά. Προσωπικά είχα πολλές απειλές να αντιμετωπίσω. Στη δική μου περίπτωση αυτή η εκστρατεία μου πήρε 25χρονια» τόνισε ο Ν. Φάρατζ και πρόσθεσε: «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα απόψε κερδίζουμε τον πόλεμο. Λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 50% ο ευρωσκεπτικισμός πλέον υπερισχύει. Δείτε τι γίνετε σε όλη την ΕΕ. Σύντομα αρχίζουν οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και για την δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας. Το γονίδιο του ευρωσκεπτικισμού υπάρχει και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Υπάρχει και σε άλλες χώρες όχι μόνο στη Βρετανία. Υπάρχει στη Δανία, τη Γαλλία ακόμα και την Ιταλία»! Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ο Φάρατζ διπλωματικά σημείωσε: «Ελπίζω να κερδίσουμε στο τέλος. Είμαστε κοντά στα αποτελέσματα. Αν παραμείνουμε στην Ευρώπη δεν θα φταίμε εμείς αλλά κάποιοι άλλοι για το μέλλον της χώρας. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν μιλάμε για διχασμό αλλά για γιορτή. Ακόμα κι αν χάσουμε σήμερα τη μάχη θα κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο. Θα επιστρέψουμε τη χώρα στα σύνορά της».

Αυτό είναι το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκαν οι ψηφοφόροι στο Γιβραλτάρ, την πρώτη εκλογική περιφέρεια από τις συνολικά 382 που ανακοίνωσε το αποτέλεσμα. Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ τάχθηκαν 19.322 ψηφοφόροι και υπέρ του Brexit 823.