Η υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή απέστειλε σήμερα επιστολή διαμαρτυρίας στον Επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε. με κοινοποίηση στο Γενικό Διευθυντή του Eurocontrol, Ντέιβιντ Μακμίλαν, στους ομολόγους της των χωρών μελών της Ε.Ε. και στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με την απαγόρευση εκ μέρους της Τουρκίας χρήσης της περιοχής ελέγχου πτήσεων της Άγκυρας από κυπριακές αεροπορικές εταιρείες.

Η Κύπρια υπουργός δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Σιμ Κάλλας, να παρέμβει αποφασιστικά για διόρθωση αυτής της παράνομης και απαράδεκτης κατάστασης, με τρόπο, που να αποκαθίσταται ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο και να υπάρχει συμμόρφωση στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

«Αυτή η κατάφορη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας συνεχίζεται, παρόλο ότι διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και πρόσφατα έχει μονογραφηθεί οριζόντια αεροπορική συμφωνία με την Ε.Ε.» τόνισε στην επιστολή της η κ. Μαρκουλλή.

Στην επιστολή, ανέφερε επίσης ότι ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος αντιμετώπισε τις τελευταίες μέρες άλλο ένα πρόβλημα, αυτό της «λευκής απεργίας» των Ελλαδιτών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που προκάλεσε μια διατάραξη της ομαλής λειτουργίας αρκετών αερογραμμών που χρησιμοποιούν την περιοχή ελέγχου πτήσεων της Αθήνας ή προσγειώνονται ή απογειώνονται σε ελληνικά αεροδρόμια. Αυτή η απεργία, πρόσθεσε, προκάλεσε αρκετές καθυστερήσεις στα δρομολόγια αρκετών αερογραμμών, όμως οι περισσότερες, όσο διαρκούσε η απεργία, είχαν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τα σχέδια πτήσεών τους και να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, ούτως ώστε να αποφύγουν αποτελεσματικά το πρόβλημα.

«Αυτό ήταν δυνατό για όλες τις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. εκτός από μία, την Κύπρο. Η Κύπρος ήταν το μόνο κράτος μέλος που δε μπορούσε να αποφύγει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, γιατί ως αποτέλεσμα της παράνομης απαγόρευσης που έχει επιβάλει εδώ και χρόνια η Τουρκία σε όλες τις αεροπορικές εταιρείας που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, δε μπορεί να χρησιμοποιήσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, που αποτελεί για την Κύπρο την εναλλακτική πορεία προς την Ευρώπη», σημείωσε η Κυπρία υπουργός.

Τα σχέδια πτήσεων που απέστειλαν δύο κυπριακές αεροπορικές εταιρείες στις χθες για χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου απορρίφθηκαν άμεσα από τις τουρκικές αρχές.

Αυτή η άρνηση της Τουρκίας, πρόσθεσε, είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν και οι δύο κυπριακές εταιρείες σημαντικές ζημιές, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων και των καθυστερήσεων, που στην περίπτωση των Κυπριακών Αερογραμμών ανέρχονται στο μισό εκατ. ευρώ την ημέρα.