H αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ, πρέπει να λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι νέοι άνθρωποι στην περιοχή αυτή «θα έχουν δουλειά και θα μπορούν να κερδίσουν χρήματα» δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ.

Η κινεζική κυβέρνηση δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή από τους τζιχαντιστές, αλλά και αυτούς που υποστηρίζουν την απόσχιση του πλούσιου ενεργειακά, Σιντζιάνγκ, που βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην Κεντρική Ασία και συνορεύει με τη Ρωσία, τη Μογγολία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ταραχές, τα τελευταία χρόνια, ενώ από την άλλη μεριά, τόσο οι εξόριστοι από την περιοχή αυτή, όσο και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η Κίνα, δεν έχει παρουσιάσει ουσιαστικές αποδείξεις για τη δράση οργανωμένων ανταρτικών ομάδων, οι οποίες αντιμάχονται την κυβέρνηση. Έτσι, οι οργανώσεις αυτές, υποστηρίζουν ότι η κοινωνική αναταραχή και οι συγκρούσεις προκαλούνται από την προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να ελέγξει τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα, αλλά και τη θρησκεία των μουσουλμάνων Ουιγούρων της περιοχής.

Στη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, ο Κετσιάνγκ, έδωσε έμφαση στη στρατηγική γεωγραφική θέση του Σιντζιάνγκ. «Η ανάπτυξη και η σταθερότητα του Σιντζιάνγκ, είναι σημαντική για την εθνική ασφάλεια της Κίνας» τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός, παρατηρώντας ότι η περιοχή είναι «γενικότερα σταθερή επί του παρόντος. Παράλληλα, παρότρυνε τον αρχηγό του τοπικού Κομμουνιστικού Κόμματος και κυβερνήτη της περιοχής, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, να προχωρήσει σε μέτρα οικονομικής ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. «Αφήστε τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους νέους να κάνουν κάτι και να κερδίζουν χρήματα» τόνισε .

Ο Κινέζος πρωθυπουργός έδωσε επίσης έμφαση στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δομών της περιοχής, με έμφαση στις νότιες περιοχές του Σιντζιάνγκ.