Την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, η οποία θεωρείται ύποπτη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος θα ανακρίνει σήμερα η γαλλική αστυνομία.

Η 87χρονη Λιλιάν Μπετανκούρ, κληρονόμος της L’Oreal, αναμενόταν να δώσει εξηγήσεις για δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, τους οποίους δεν είχε δηλώσει, καθώς και ένα νησί στις Σεϋχέλλες που αναφέρονται σε μυστικές ηχογραφημένες συνομιλίες τις οποίες κατέγραψε ένας πρώην μπάτλερ και δημοσιοποίησε ο γαλλικός Τύπος.

Αναμενόταν επίσης να απαντήσει στις κατηγορίες της πρώην λογίστριάς της ότι η ίδια και ο εκλιπών σύζυγός της έκαναν παράνομες δωρεές σε μετρητά σε συντηρητικούς πολιτικούς, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, για την προεκλογική εκστρατεία του πρόεδρου Σαρκοζί το 2007.

Άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση κατέθεσαν στο αρχηγείο του τμήματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος στο Παρίσι και κάποιοι μάλιστα τελούν υπό κράτηση. Ωστόσο η Μπετανκούρ κατέθεσε «ως μάρτυρας» στη βίλα της στο ακριβό παρισινό προάστιο Νεϊγύ, όπως δήλωσε στο Reuters ο δικηγόρος της.

Ο Βερτ έχει αρνηθεί ότι έλαβε παράνομα χρήματα και απέρριψε τις κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων αναφορικά με την δουλειά της συζύγου του και τον διαχειριστή της περιουσίας της Μπετανκούρ όταν εκείνος ήταν υπουργός Προϋπολογισμού, υπεύθυνος για θέματα φορολόγησης, και ταμίας του κυβερνώντος κόμματος UMP.