Το ρωσικό κράτος θα διατηρήσει τον έλεγχο των εταιρειών στρατηγικής σημασίας όταν προχωρήσει στην πώληση μετοχών ορισμένων από αυτές, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν περισσότερη διαφάνεια κι επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθούν σε χαριστικές τιμές.

Μιλώντας σε μια συνάντηση με τους επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρίες της χώρας, ο πρόεδρος Πούτιν είπε επίσης ότι όσοι αγοράσουν μετοχές δημόσιων εταιρειών θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν δικά τους χρήματα και όχι να δανειστούν από τις κρατικές τράπεζες.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στη Ρωσία.

«Οι νέοι ιδιοκτήτες των ιδιωτικοποιημένων περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να είναι υπό ρωσική δικαιοδοσία. Τα ημινόμιμα σχήματα, η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων σε εξωχώριους ιδιοκτήτες είναι απαράδεκτη», σημείωσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Όλεγκ Φομίτσεβ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης το οποίο περιλαμβάνει «σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις». Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ δήλωσε νωρίτερα ότι οι ρωσικές αρχές εξετάζουν την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων εντός του 2016.