Ώρες τρόμου περνά η Ινδονησία μετά τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Τζακάρτα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Η αστυνομία λέει πως βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται για μία από τις εκρήξεις ενώ οι υπόλοιπες οφείλονται σε άνδρες με μοτοσικλέτες που πέταξαν χειροβομβίδες. Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV, στην επίθεση έλαβαν μέρος έως 14 ένοπλοι.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις σε Starbucks καφέ, το εμπορικό κέντρο Sarinah και τα γραφεία του ΟΗΕ στο κέντρο της Τζακάρτα.

Ακόμα τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στις συνοικίες Cikni, Silpi και  Kuningan, κοντά στις πρεσβείες της Τουρκίας και του Πακιστάν.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Joko Widodo έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να εξαπολύσουν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών των επιθέσεων αλλά και του δικτύου πίσω από αυτές.

«Λυπούμαστε για τα θύματα και όλοι καταδικάζουμε την επίθεση», τόνισε.

Η τραγωδία αποτυπώνεται στις πρώτες φωτογραφίες που φτάνουν από τα σημεία των επιθέσεων με νεκρούς να κείτονται στους δρόμους της Τζακάρτα και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας να επιχειρούν να ασφαλίσουν την περιοχή.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως είδε στην καφετέρια που ήταν στόχος τουλάχιστον πέντε δράστες- ανάμεσά τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άλλοι δύο από τους δράστες που ήταν οπλισμένοι, μπήκαν σε αστυνομικό τμήμα από το οποίο ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους αστυνομικούς. Κτίριο του ΟΗΕ που βρίσκεται κοντά στο σημείο έχει σφραγιστεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν μπει ή να βγει από αυτό, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Reuters. Αλλά πολυώροφα κτίρια στην περιοχή εκκενώθηκαν.

Ανησυχία επικρατεί στην Ινδονησία τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της τζιχαντιστικής απειλής και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει ξεκινήσει επιχείρηση καταστολής εναντίον κύκλων και προσώπων με ύποπτες διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Η αστυνομία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την καταπολέμηση εγχώριων πυρήνων ισλαμιστών, αλλά αξιωματικοί εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας, η οποία ενισχύεται από οργανώσεις όπως το ISIS και Ινδονήσιους που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από μάχες στις οποίες έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

JAKARTA1 JAKARTA2 JAKARTA3 JAKARTA4 JAKARTA5 JAKARTA6 JAKARTA7 JAKARTA8 JAKARTA9