Η σημασία του γαλλογερμανικού άξονα ήταν ασφαλώς καταλυτική για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Όμως ο άξονας αυτός δεν στήθηκε σήμερα σε έναν τόσο ευρύ ορίζοντα όσο στην εποχή των διδύμων Ντ’Εστέν-Σμιτ και Μιτεράν-Κολ, αλλά σε έναν πεζό συμβιβασμό, που είναι φορτωμένος με εκλογικές σκοπιμότητες στην περίπτωση της Γαλλίας και με πιέσεις της κοινής γνώμης. Ο Νικολά Σαρκοζί αξιοποιεί την ελληνική κρίση για να κερδίσει πόντους στη μάχη για την επανεκλογή του.

Μετά από μία περίοδο πτώσης της δημοτικότητάς του ο Σαρκοζί δείχνει και πάλι να ανακάμπτει.
Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της, είδε αυτή την εβδομάδα τη δική της δημοτικότητα να πέφτει στο χειρότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2006. Μόλις το 36% των Γερμανών θα την ψήφιζε, σε έναν δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ.

Παρόλα αυτά, όμως, όπως αναφέρουν σήμερα «Τα Νέα», η Μέρκελ δέχθηκε δύο φορές να βάλει το χέρι στην τσέπη. Σύμφωνα με την Ελίζαμπετ Χούμπερτ-Ντορφμίλερ, που είναι μέλος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού, αλλά και του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, καταλυτικό ρόλο σε αυτή την υποχώρηση έπαιξαν και τα τηλεφωνήματα του Μπαράκ Ομπάμα.