Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την προσπάθεια της χώρας να επαναδιαπραγματευθεί τη παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που εντείνονται οι συζητήσεις για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ.

Η Βρετανία θέλει να επαναδιαπραγματευθεί την παραμονή της στην ΕΕ πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό, το οποίο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του 2017.

«Τώρα αρχίζουμε να διαπραγματευόμαστε άμεσα με τους συναδέλφους μας στην Ευρώπη μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να καθορίζουμε τις λεπτομέρειες αυτού που θεωρούμε ότι απαιτείται», δήλωσε ο Όσμπορν σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Γιορκ της βόρειας Αγγλίας.

Ο Όσμπορν χαρακτήρισε το ταξίδι στη γερμανική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα μια ευκαιρία για να καθοριστούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η κυβέρνηση ευελπιστεί να πετύχει το διπλό στόχο του να απαντήσει στις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη και παράλληλα να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητά η Βρετανία θα βελτιώσουν την Ένωση.

Ερωτηθείς για τον πιθανό χρόνο του δημοψηφίσματος, ο Όσμπορν είπε: «Θα πραγματοποιήσουμε το δημοψήφισμα όταν θα έχουμε μια συμφωνία την οποία θα μπορούμε να προτείνουμε στους Βρετανούς».

Ο Κάμερον πιθανόν να αποστείλει στους ευρωπαίους ηγέτες λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που προτείνει την μεθεπόμενη εβδομάδα (στις 9 Νοεμβρίου), σύμφωνα με εκπρόσωπο. Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει γνωστό ότι σχεδίαζε να παρουσιάσει τις προτάσεις του στις αρχές Νοεμβρίου.