Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam απαίτησε σήμερα να ανοίξει τις πύλες του ο πλήρως εξοπλισμένος καταυλισμός που έχει στηθεί στο Ντανταάμπ της Κένυας και στον οποίο οι κενυατικές αρχές αρνούνται να επιτρέψουν την εγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων σομαλών προσφύγων.

«Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Σομαλία εμποδίζονται να μπουν στο νέο καταυλισμό ο οποίος παραμένει άδειος και αχρησιμοποίητος ενώ οικογένειες ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από εκεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από την παρατεταμένη ξηρασία και τις συγκρούσεις στη Σομαλία οδήγησε στην «έξοδο» χιλιάδων ανθρώπων.

Καθημερινά φτάνουν στο Ντανταάμπ, το μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο, περίπου 1.400 άτομα.
Ο καταυλισμός αυτός φιλοξενεί σήμερα 380.000 ανθρώπους ενώ είχε κατασκευαστεί το 1991 με την προοπτική να παράσχει άσυλο σε 90.000.

Το 2009 η Κένυα έδωσε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες την άδεια να κατασκευάσει άλλον ένα καταυλισμό, τον Ιφο2, χωρητικότητας 40.000 ατόμων. Τα έργα ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2010 όμως οι κενυατικές αρχές αρνούνται μέχρι και σήμερα να ανοίξουν τις πύλες του.

Τον Απρίλιο το Ναϊρόμπι κάλεσε την Ύπατη Αρμοστεία να φτιάξει προσφυγικούς καταυλισμούς στην ίδια τη Σομαλία εκτιμώντας ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας και επιπλέον η άφιξη ολοένα και περισσότερων Σομαλών δημιουργεί εντάσεις με τους ντόπιους Κενυάτες οι οποίοι ζουν και αυτοί σε συνθήκες ένδειας.

Η Oxfam ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Κένυα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η άφιξη τόσων χιλιάδων προσφύγων.

Καθώς δεν μπορούν να εγκατασταθούν στο νέο καταυλισμό που διαθέτει αποχετευτικό σύστημα και πόσιμο νερό, 60.000 άνθρωποι μένουν προσωρινά σε σκηνές έξω από τον υπάρχοντα καταυλισμό, χωρίς τουαλέτες και με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό.

«Είναι τραγικό να βλέπεις οικογένειες να υφίστανται αυτές τις συνθήκες ενώ υπάρχουν υποδομές που λειτουργούν άψογα ακριβώς δίπλα», είπε ο Γιόος Βαν ντερ Λεστ, ο εκπρόσωπος της Oxfam στην Κένυα.

Η ηθοποιός Κριστίν Ντέιβις (γνωστή από τη σειρά Sex and the City), που είναι «πρέσβειρα» της Oxfam, επισκέφθηκε την περιοχή του Ντανταάμπ και δήλωσε «σοκαρισμένη» από όσα είδε.

«Μίλησα με γυναίκες που περπατούσαν επί 20 ημέρες διασχίζοντας την έρημο, που έχασαν τα παιδιά τους στο δρόμο και όταν έφτασαν εδώ διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν τρόφιμα και νερό. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε τέτοια πράγματα στην εποχή μας», είπε η Ντέιβις κάνοντας έκκληση για περισσότερες δωρεές υπέρ των προσφύγων.