Στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου αναμενόταν να φτάσουν εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές, κρατούνται σήμερα 30 επιβάτες αεροπλάνων που προέρχονται από την Ελβετία και την Ιταλία, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Συγκεκριμένα, ένα αεροπλάνο της easyJet με προέλευση τη Γενεύη και ένα άλλο της Alitalia από τη Ρώμη οδηγήθηκαν σε έναν όχι ιδιαίτερα πολυσύχναστο τερματικό του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν για να ελεγχθεί η ταυτότητα των επιβατών. Οι ακτιβιστές κρατούνται προς το παρόν αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουν και στη χώρα από την οποία ταξίδεψαν.

Μία βελγίδα ακτιβίστρια που έφτασε στο Τελ Αβίβ από τη Ρώμη επιβεβαίωσε σε τηλεφωνικής της συνομιλία με το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ανακρίθηκε επί δύο ώρες στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν μαζί με περίπου 30 συμπατριώτες της που είχαν αναχωρήσει από την Ιταλία, ενώ δεν τους επιτράπηκε να εισέλθουν στη χώρα.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το Ισραήλ συνέλαβε μόλις έφτασαν στο Μπεν Γκουριόν δύο ακτιβιστές, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος των υπηρεσιών μετανάστευσης Σαμπίν Χάνταντ διευκρινίζοντας ότι οι δύο γυναίκες αρχικά επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στον στολίσκο με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ, επιβεβαίωσε ότι έξι ισραηλινοί αριστεροί ακτιβιστές συνελήφθησαν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου έπειτα από μία σύντομη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν.

Παρόλα αυτά κάποιοι ακτιβιστές, κυρίως όσοι έφτασαν χθες Πέμπτη στο Ισραήλ, κατάφεραν να διαφύγουν του ελέγχου των αρχών και να φτάσουν στον προορισμό τους.
Η ισραηλινή αστυνομία εξακολουθεί να είναι σε εγρήγορση, 500 αστυνομικοί και συνοριοφύλακες έχουν παραταχθεί στο χώρο του αεροδρομίου ενώ κανένα σοβαρό επεισόδιο δεν έχει σημειωθεί.

Διεθνείς φιλοπαλαιστίνιοι οργανισμοί έχουν ανακοινώσει στο διαδίκτυο την πρόθεσή τους να φτάσουν σήμερα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να μεταβούν στη συνέχεια στα Παλαιστινιακά Εδάφη, όλες τις εισόδους των οποίων ελέγχει το Ισραήλ με εξαίρεση το πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο.