Μετά από 17 ώρες συνομιλιών ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, που δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Τα θέματα που εξετάστηκαν είναι οι τηλεπικοινωνίες, η Ένωση Σερβικών Δήμων, το «Πάρκο Ειρήνης» στη γέφυρα του ποταμού Ίμπαρ και το θέμα της ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα, με τη διαμεσολάβηση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι οι δύο αντιπροσωπείες δεν κατέληξαν σε συμφωνία σε κανένα ζήτημα.

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι οι δύο πλευρές ήταν πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την Ένωση Σερβικών Δήμων, ένα από τα τέσσερα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία της Πρίστινας δεν ήθελε να αποδεχθεί να έχει η Ένωση Σερβικών Δήμων αρμοδιότητες στους τομείς του χωροταξικού σχεδιασμού, της υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης, αρμοδιότητες που έχουν οι δήμοι.

Πρόοδος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, επιτεύχθηκε στο θέμα των τηλεπικοινωνιών, αλλά η συμφωνία δεν οριστικοποιήθηκε.

«Καταφέραμε να διατηρήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της Telecom και συμφωνήσαμε οι κλήσεις προς την κεντρική Σερβία να μην χρεώνονται ως διεθνείς» είπε ο κ. Βούτσιτς. «Φοβάμαι ότι η πλευρά της Πρίστινας ήρθε εδώ για να μην υπογράψει τη συμφωνία» τόνισε, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου διαπραγματεύθηκε με καλή πίστη και ήταν έτοιμη να συμφωνήσει.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για τα ζητήματα της Ένωσης Σερβικών Δήμων και των τηλεπικοινωνιών, αλλά η αντιπροσωπεία του δεν μπορούσε να αποδεχθεί τα αιτήματα του Βελιγραδίου. «Ζητούσαν εκτελεστικές αρμοδιότητες και αυτό είναι κατά του νόμου και του Συντάγματός μας» εξήγησε ο κ. Μουσταφά. Επιβεβαίωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον διεθνή κωδικό για το Κόσοβο, αλλά είπε ότι η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί, επειδή η διεθνής κοινότητα θέλει να υπογραφεί συμφωνία πακέτο για τα τέσσερα θέματα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε ότι στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις οριστικοποιήθηκε το κείμενο δύο συμφωνιών, για την Ένωση Σερβικών Δήμων και την εφαρμογή των συμφωνιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

«Οριστική πολιτική συμφωνία δεν επιτεύχθηκε» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ύπατης εκπροσώπου εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, στην οποία τονίζεται ότι η κ. Μογκερίνι θα εξετάσει τα μελλοντικά βήματα.