Πληροφορίες για συστηματικές δολοφονίες και για βασανιστήρια από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας στη Ντεράα από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις, στις 18 Μαρτίου επικαλείται σήμερα η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.

Η οργάνωση η οποία έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με τον τίτλο: «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια φρίκη», βασίζεται σε περισσότερες από 50 σχετικές μαρτυρίες που αφορούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που  διαπράχθηκαν στην πόλη Ντεράα κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων.

Προς το παρόν, βέβαια, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες μαρτυρίες καθώς οι συριακές αρχές παρακωλύουν την έρευνα και την διακίνηση πληροφοριών.

Αναφερόμενη σε αυτό το γεγονός, όμως, η υπεύθυνη της οργάνωσης HRW, Σάρα Λι Ουίτσον δήλωσε :«Εδώ και πάνω από δυο μήνες, οι συριακές αρχές σκοτώνουν και βασανίζουν συμπολίτες μας» και πρόσθεσε :«Πρέπει να μπει ένα τέλος σ΄αυτό, διαφορετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εγγυηθεί ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Η HWR υπενθυμίζει ότι οι διαδηλώσεις στη Ντεράα άρχισαν στα μέσα Μαρτίου μετά τη σύλληψη και το βασανισμό δεκαπέντε παιδιών και νέων που κατηγορήθηκαν για γκράφιτι με αντικυβερνητικά συνθήματα ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι μόνο στην περιοχή Ντεράα έχουν σκοτωθεί 418 άνθρωποι ενώ συνολικά σε ολόκληρη τη Συρία 887.