«Οι Αυστραλοί ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος», δήλωσε η Αυστραλή υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τις 21 Αυγούστου.

Μόλις τρεις μέρες μετά την ανατροπή του Κέβιν Ραντ από την πρωθυπουργία, η Γκίλαρντ επισκέφθηκε τη γενική κυβερνήτη Κουέντιν Μπράις και όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, ζήτησε την διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Οι επιλογές που έχουν οι ψηφοφόροι είναι ξεκάθαρες. Ζητώ από το εκλογικό σώμα να μου δώσει εντολή για να πάει η Αυστραλία μπροστά. Η άλλη επιλογή είναι ο συντηρητικός συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών και η επιστροφή στο παρελθόν», δήλωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ σχολίασε πως «η Γκίλαρντ θέλει να πάει μπροστά για να ξεφύγει από το πρόσφατο αμαρτωλό παρελθόν της κυβέρνησής της».

Η πρωθυπουργός, από την πλευρά της, αποστασιοποιήθηκε από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Ραντ και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, που έλαβε από τότε που πήρε την πρωθυπουργία.

Μέχρι σήμερα όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν την Εργατική κυβέρνηση να προηγείται με μικρή διαφορά. Η τελευταία δημοσκόπηση έδινε 52% στους Εργατικούς και 48% στον συνασπισμό. Η δε Τζούλια Γκίλαρντ, στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε ως καταλληλότερο για την πρωθυπουργία» συγκέντρωνε ποσοστό 54%, έναντι 43% του Τόνι Άμποτ.