Ένας άνδρας σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στο προάστιο της Τύνιδας Σλιμάν, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, όταν προσπάθησε να εμποδίσει νεαρούς να ρίξουν πέτρες εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής του Δημοκρατικού Κόμματος Εργασίας Αμπντάλα Γκάσμι, που ήταν παρών στα γεγονότα.

«Πέταξαν πέτρες εναντίον ενός στρατιώτη και ο στρατός απάντησε με προειδοποιητικά πυρά με στόχο να διαλύσει το πλήθος. Εκείνη την ώρα ο Μαχμούντ ελ Τούνσι 25 ετών χτυπήθηκε από μία σφαίρα στην κοιλιά προτού υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο» είπε ο ίδιος.

Οι αρχές της Τυνησίας δεν έχουν δώσει επίσημο απολογισμό των θυμάτων από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Τύνιδα παρά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα, η οποία αποφασίστηκε το Σάββατο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Presse, η οποία επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας, 70 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τις λεηλασίες και τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν το Σάββατο στη Σλιμάν.

Εξάλλου το υπουργείο συνεχίζει τις έρευνες για τα βίαια επεισόδια στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν αρκετοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις διαδηλώσεις, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα.

Δεκαπέντε δημοσιογράφοι ξένων και τοπικών μέσων ενημέρωσης κακοποιήθηκαν από αστυνομικούς την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Μία πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, την οποία επικαλείται η εφημερίδα La Presse, επεσήμανε ότι κάποιοι πράκτορες που επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους την Παρασκευή στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι.

Εν τω μεταξύ ο προσωρινός πρωθυπουργός της Τυνησίας, Μπέζι Κάιντ Εσέμπσι, αμφισβήτησε σε χθεσινή ομιλία του προς το έθνος ότι οι εκλογές για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης που θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της χώρας θα μπορέσουν να διεξαχθούν τον Ιούλιο όπως είναι προγραμματισμένο.

«Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε επιλέγοντας την 24η Ιουλίου και επιμένουμε σε αυτή την ημερομηνία, όμως αν η επιτροπή μεταρρυθμίσεων δηλώσει ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες θα πρέπει να συζητηθεί μία εναλλακτική», δήλωσε στη χθεσινή του ομιλία.

Από την Πέμπτη πραγματοποιούνται στην Τύνιδα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις οποίες παίρνουν μέρος κυρίως νέοι οι οποίοι ζητούν την παραίτηση της προσωρινής κυβέρνησης και μία «νέα επανάσταση».

Νεαροί έκαναν έκκληση μέσω του Facebook για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων μετά την προειδοποίηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Φαρχάτ Ράτζι, ότι πιστοί στον έκπτωτο πρόεδρο, Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ενδέχεται να προβούν σε πραξικόπημα εάν στις εκλογές του Ιουλίου κερδίσουν οι ισλαμιστές.