Για συμπεριφορά «ταπεινωτική για το κύρος της χώρας» κατηγορούνται εκατοντάδες Σύροι πολίτες, όπως αποκάλυψε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η απαγγελία αυτών των κατηγοριών, σύμφωνα με την οργάνωση των ακτιβιστών, έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να τρομοκρατήσει και να καταπνίξει την αντίδραση όλων όσοι αντιτίθενται στην ηγεμονική διακυβέρνηση της χώρας από τον ίδιο και το καθεστώς του.

Το κατηγορητήριο, το οποίο μπορεί να επισύρει ποινή κάθειρξης έως και τρία έτη σε όποιον καταδικαστεί, απαγγέλθηκε την Τρίτη σε εκατοντάδες απλούς πολίτες που έχουν συλληφθεί τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα για τη συμμετοχή τους στις πορείες της περασμένης Παρασκευής, που εξελίσσονται διαρκώς σε ογκωδέστερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

«Οι μαζικές συλλήψεις συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που αποτελεί συνέχιση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συμβάσεων », δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου στη Συρία.

Άλλη ακτιβιστική οργάνωση για τις ατομικές ελευθερίες κατήγγειλε ότι πολλοί από τους κρατούμενους έχουν κακοποιηθεί, ανάμεσα τους γυναίκες, παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, χωρίς όμως το γεγονός αυτό να επηρεάζει την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών για πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Η Συρία έχει ήδη χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους.