Διάλογο με τα ισλαμιστικά κινήματα του αραβικού κόσμου μόλις εφαρμόσουν δημοκρατικούς κανόνες και αποκηρύξουν τη βία πρότεινε σήμερα για πρώτη φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες με όλους όσοι σέβονται τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού και φυσικά τη θεμελιώδη αρχή της άρνησης κάθε είδους βίας», είπε μιλώντας στο συνέδριο για την «Αραβική άνοιξη» που οργάνωσε το υπουργείο στο Ινστιτούτο του Αραβικού Κόσμου, στο Παρίσι.

Διπλωματική πηγή αναφέρει ότι αυτή η θέση του Ζιπέ είναι κάτι το εντελώς καινούριο για την πολιτική που ακολουθούσε έως τώρα η Γαλλία απέναντι στον αραβικό κόσμο.

Απαντώντας στους Αιγύπτιους και τους Τυνήσιους, τα μέλη του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, που δήλωσαν ότι οι ισλαμιστές θα εκπλήξουν τη Δύση με τη δημοκρατική στάση τους ο Ζιπέ απάντησε: «Τολμήστε το».

«Εκπλήξτε μας, αυτό ζητώ. Και εμείς επίσης θα σας εκπλήξουμε. Επειδή δεν έχουμε κατ’ ουδένα τρόπο τη διάθεση να στιγματίσουμε το μουσουλμανικό κόσμο ή τη μουσουλμανική θρησκεία αλλά αντιθέτως να κάνουμε διάλογο. Θα σας κάνω μια πρόταση να μιλήσουμε μαζί για την εκκοσμίκευση. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε κοινό έδαφος», συμπλήρωσε.