Να καταργήσει τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα στα πεδία της μάχης αποφάσισε ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Στίβεν Σμιθ, κρίνοντας ότι οι γυναίκες μπορούν κάλλιστα να υπηρετήσουν στην πρώτη γραμμή και στις πιο δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και όπου αλλού χρειαστεί.

Η ιστορική απόφαση προκάλεσε ζωηρές συζητήσεις αναφορικά με την καταλληλότητα του ρόλου αυτού των γυναικών, ενώ η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Γυναικών Αυστραλίας Μάργκαρετ Φιντάϊτερ δήλωσε ότι, ίσως, χρειαστεί να περάσει ακόμη μια γενιά πριν αλλάξουν οι τάσεις για τη θέση της γυναίκας στο στρατιωτικό πεδίο.

Απόστρατοι και σώματα άμυνας εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να πολεμάς στην πρώτη γραμμή με μια γυναίκα δίπλα σου. Βασικά κριτήρια για το αν οι γυναίκες θα πρέπει ή όχι να υπηρετήσουν στις αυστραλιανές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της πρώτης γραμμής, θα πρέπει να είναι η φυσική και διανοητική τους ικανότητα και όχι το φύλο τους, υποστηρίζει ο υπουργός Άμυνας.

Εκτιμάται ότι ο Στίβεν Σμιθ αναμένει ότι η αναθεώρηση αναφορικά με το ρόλο της γυναίκας στις ένοπλες δυνάμεις, θα έχει ως αποτέλεσμα την συμμετοχή της και σε επικίνδυνες αποστολές, την παρουσία της στην πρώτη γραμμή. Ο ίδιος, δήλωσε, ότι θα προωθήσει το θέμα αυτό γιατί το θεωρεί πολύ σημαντικό στην εξίσωση του ρόλου των δύο φύλων στις ένοπλες δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος μόνο 13% του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι γυναίκες.