Κορυφώνεται η αγωνία σε όλο τον πλανήτη μετά τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος ψύξης στον αντιδραστήρα 2 στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, όπου νωρίτερα σημειώθηκε και νέα έκρηξη στον αντιδραστήρα 3, με αποτέλεσμα να αναβιώνει ο εφιάλτης μιας πυρηνικής καταστροφής.

Στον αντιδραστήρα 2 το σύστημα ψύξης δεν λειτουργεί και το επίπεδο του νερού μειώνεται, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Δημιουργώντας ανοίγματα στο κτήριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα θα επιχειρήσει η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power να μειώσει την πίεση ούτως ώστε να αποφευχθεί έκρηξη του υδρογόνου που έχει συγκεντρωθεί.

Νωρίτερα, αγωνία είχε πυροδοτήσει εκ νέου η δεύτερη έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα. Αρχικά οι αρχές δεν ήταν σε θέση να δώσουν με βεβαιότητα πληροφορίες για πιθανή έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον, ωστόσο λίγη ώρα μετά την έκρηξη ανακοίνωσαν πως ο αντιδραστήρας παραμένει άθικτος. Οι επτά άνθρωποι που αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις βρέθηκαν και οι έξι από αυτούς έχουν τραυματιστεί, όπως μεταδόθηκε από το πρακτορείο Jiji.

Αμερικανοί ειδικοί χαρακτήρισαν «πράξη απελπισίας» την προσπάθεια των Ιαπώνων να ψύξουν τους αντιδραστήρες με θαλασσινό νερό.

Η τραγωδία στην Ιαπωνία βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη καθώς σήμερα εντοπίστηκαν τα πτώματα 2.000 αγνοούμενων, σε χερσόνησο κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Για να αποφευχθούν μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου, σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Το πήγμα στην οικονομία της Ιαπωνίας πάντως, αποτυπώνεται καθαρά στους αριθμούς:  Πτώση μεγαλύτερη του 6% κατέγραψε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Στις 12:39 τοπικη ώρα (05:39 ώρα Ελλάδας) ο δείκτης Nikkei είχε υποχωρήσει κατά 636 μονάδες (περίπου -6,20%) φτάνοντας τις 9.618.

Όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιαπωνίας, σε συνεδρίαση για την οικονομία σήμερα θα ανακοινωθεί η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς κατά 7 τρισεκατομμύρια γιέν ώστε να διασφαλισθεί η οικονομία από τις συνέπειες της καταστροφής αλλά και να μην κινδυνεύσει το τραπεζικό σύστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ >>