Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική απειλή στην Ιαπωνία μετά τις εκρήξεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα. Νότια Κορέα και Σιγκαπούρη αναλαμβάνουν δράση, η μεν πρώτη συστήνοντας επιτροπές για να εξετάσει τις συνέπειες της διαρροής ραδιενέργειας, η δε δεύτερη ελέγχοντας όλα τα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγει.

Στη Νότια Κορέα συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία και ειδικά ο κίνδυνος από τη διαρροή ραδιενέργειας.

Η Επιστημονική Επιτροπή συζήτησε τις πιθανές επιπτώσεις από τις εκρήξεις στον πυρηνικό αντιδραστήρα στην Φουκουσίμα, αν και μέχρι τώρα οι νοτιοκορεατικές αρμόδιες αρχές θεωρούν σχεδόν απίθανο να φτάσει η ραδιενέργεια στη χώρα. Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βρίσκεται 1.000 ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Οι τρεις άλλες επιτροπές θα εξετάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για παροχή βοήθειας στην Ιαπωνία, την ασφάλεια των νοτιοκορεατικών εργοστασίων ατομικής ενέργειας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του σεισμού στις τοπικές βιομηχανίες.

Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε πως θα διενεργεί ελέγχους σε εισαγόμενα ιαπωνικά προϊόντα για πιθανή μόλυνση από της ραδιενέργεια. Η ΑVA, η αρμόδια κτηνιατρική αρχή της Σιγκαπούρης θα ελέγχει δείγματα από όλα τα προϊόντα ως προληπτικό μέτρο, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.