Με τις ζημιές σε εργοστάσια και μονάδες παραγωγής να είναι ακόμη ανυπολόγιστες και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση να συνεχίζονται, πολλές εταιρείες διέκοψαν την παραγωγή τους στην Ιαπωνία μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό της Παρασκευής και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε.

Η εταιρία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power Co σχεδιάζει την παροχή ηλεκτροδότησης σταδιακά, ανά ώρα και περιοχή, στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε σήμερα πως θα διακόψει την παραγωγή της στην Ιαπωνία τουλάχιστον ως τις 16 Μαρτίου, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής. Η διακοπή της παραγωγής από τις 14 ως τις 16 Μαρτίου θα μειώσει κατά 40.000 των αριθμό των παραγομένων οχημάτων, διευκρίνισε η Toyota, η οποία σταμάτησε την λειτουργία και των 12 εργοστασίων της, αμέσως μετά το σεισμό. Η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με την εταιρία, για την ασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Οι θυγατρικές της Toyota, αυτοκινητοβιομηχανίες Hino Motors και Daihatsu Motor, ανακοίνωσαν ότι θα πράξουν το ίδιο, ενώ η Isuzu Motors ανακοίνωσε ότι η εταιρία θα διακόψει την τοπική παραγωγή από σήμερα μέχρι την Παρασκευή.

Η Honda Motor σταμάτησε την παραγωγή σε άγνωστο αριθμό εργοστασίων της εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών που προμηθεύεται από εργοστάσια στην πληγείσα περιοχή, μετέδωσε το Kyodo.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Τα εργοστάσια της Honda παρέμειναν όλα κλειστά σήμερα, εκτός από ένα όπου κατασκευάζονται μοτοσυκλέτες στη νήσο Κιούσου, στα νότια, το οποίο θα κλείσει αύριο Τρίτη.

Η Honda κατασκεύασε 69.170 αυτοκίνητα τον Ιανουάριο, στην Ιαπωνία, όπου κατασκευάζεται το 22% των αυτοκινήτων της.

Η Sony διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιό της που κατασκευάζει κολλητικές ταινίες για βιομηχανική χρήση στην πόλη Κανούμα, βόρεια του Τόκιο, ενώ η Toshiba ανακοίνωσε ότι θα πράξει το ίδιο στη Φουκάγια, που επίσης βρίσκεται βόρεια του Τόκιο, μετέδωσε το πρακτορείο. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, τις τηλεοράσεις flat-screen της εταιρίας.

Μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, μεταξύ των οποίων η Isetan Mitsukoshi Holdings, έκλεισαν τα καταστήματά τους στο κεντρικό Τόκιο.