Τα επίπεδα της ακτινοβολίας που οφείλονται στην πυρκαγιά του αντιδραστήρα αριθμός 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα «θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία» του πληθυσμού, δήλωσε σήμερα ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Τακεάκι Ματσουμότο.

«Στον αντιδραστήρα αριθμός 4 σημειώθηκε πυρκαγιά, υπάρχει ραδιενέργεια η οποία θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων», δήλωσε ο Ματσουμότο σε συνέντευξη που παραχώρησε έπειτα από σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G8 στο Παρίσι.

«Όσον αφορά τον αντιδραστήρα αριθμός 3 τον τροφοδοτούμε με νερό για την ψύξη και έχουμε συστήσει στους κατοίκους σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων να εκκενώσουν την περιοχή και σε αυτούς που ζουν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων να παραμείνουν στα σπίτια τους», συνέχισε ο υπουργός.

«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό», προσέθεσε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του ενημέρωσε τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από τη στιγμή που προέκυψαν τα ατυχήματα αυτά.

«Προς το παρόν έχουμε ζητήσει από την ΙΑΕΑ να μας αποστείλει μια ομάδα τεχνικών», υπενθύμισε επίσης.

Σήμερα η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε ότι ραδιενεργές ουσίες απελευθερώθηκαν απευθείας στην ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά στον αντιδραστήρα αριθμός 4 του σταθμού της Φουκουσίμα.

Παράλληλα το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ συνέστησε σήμερα στο προσωπικό του και στις οικογένειές του που βρίσκονται στις δύο βάσεις του στην Ιαπωνία να λάβουν προφυλάξεις, όπως και να περιορίσουν τις εξωτερικές τους δραστηριότητες, μετά τον εντοπισμό χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

«Η φύση των μέτρων αυτών είναι αυστηρώς προληπτική. Δεν αναμένουμε ότι θα ξεπεραστούν ουδόλως τα αμερικανικά ομοσπονδιακά όρια έκθεσης σε ακτινοβολία ακόμη κι αν δεν ληφθούν μέτρα προφύλαξης», διευκρινίζει ο έβδομος στόλος των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα το ιαπωνικό δημόσιο δίκτυο NHK μετέδωσε σήμερα αναφερόμενο στο σεισμό 6 βαθμών που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα νοτιοδυτικά του Τόκιο, στην ανατολική Ιαπωνία, ότι ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς μετασεισμούς που πλήττουν τη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι σεισμός 6 βαθμών σημειώθηκε νοτιοδυτικά του Τόκιο και ότι αυτός έγινε αισθητός στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όπου σείστηκαν κτίρια.