Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο μπορεί να έχει προκληθεί περιορισμένη βλάβη στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που αντιμετωπίζει προβλήματα μετά το σεισμό της Παρασκευής.

«Υπάρχει μια πιθανότητα βλάβης στον πυρήνα” στη μονάδα 2 του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Η ζημιά υπολογίζεται ότι είναι λιγότερη από 5%», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.

Ο Αμάνο πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας είναι «ανησυχητικές», αλλά υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτήν του δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986. Ωστόσο, σημείωσε, θέλει περισσότερο έγκαιρες και ενδελεχείς πληροφορίες για τα συμβάντα στην Ιαπωνία.

H IAEA ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι έχει τεθεί σε ισχύ μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Παράλληλα η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό αυτόν, η Tokyo Electric Power Co (Tepco), ανακοίνωσε σήμερα ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του σταθμού ανεβαίνουν ομαλά.

Οι ψυκτικές λειτουργίες στον σταθμό αυτόν της Φουκουσίμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετά τον σεισμό της Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε, αναγκάζοντας την Tepco να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον σταθμό και να απελευθερώσει ραδιενεργό αέρα στην ατμόσφαιρα για να μειωθεί η θέρμανση και η υψηλή πίεση μέσα στους αντιδραστήρες.

Οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 2 είχαν εκτεθεί πλήρως χθες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια υπερθέρμανση και τήξη.

Η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι η Ιαπωνία την ενημέρωσε πως ο πυρηνικός της σταθμός στη Χαμαόκα συνεχίζει να λειτουργεί με ασφάλεια παρά το νέο σεισμό που σημειώθηκε σήμερα κοντά στην περιοχή αυτή.

Η ΙΑΕΑ προσέθεσε ότι ο σταθμός αυτός, ο οποίος απέχει 100 χιλιόμετρα από εκεί που εντοπίστηκε το επίκεντρο του σημερινού σεισμού 6,1 βαθμών στο ανατολικό Χονσού, ο οποίος αναφέρθηκε γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

«Το κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της IAEA επιβεβαίωσε με την Ιαπωνία ότι ο σταθμός εξακολουθεί να λειτουργεί με ασφάλεια», προστίθεται σε ανακοίνωση της διεθνούς υπηρεσίας, όπου επισημαίνεται ότι οι μονάδες 1 και 2 (του σταθμού) είναι παροπλισμένες, η μονάδα 3 είναι υπό έλεγχο και δεν είναι επιχειρησιακή και οι μονάδες 4 και 5 παραμένουν σε ασφαλές επιχειρησιακό καθεστώς μετά το σεισμό.

Την ίδια στιγμή το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο μετέδωσε επικαλούμενο την ιαπωνική αστυνομία ότι ο επιβεβαιωμένος αριθμός νεκρών και αγνοουμένων από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέβηκε σε σχεδόν 11.000.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 3.373 ανθρώπων σε 12 νομαρχίες, όπως και ότι 7.558 παρέμεναν αγνοούμενοι ως τις 03:00 ώρα Ελλάδος.

Είναι η πρώτη φορά από το 1923 που μια φυσική καταστροφή στην Ιαπωνία έχει ως αποτέλεσμα να πεθάνουν και να αγνοούνται περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.

Ωστόσο ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και είναι πιθανό να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες.

Παράλληλα και μια δεύτερη εταιρεία ηλεκτροδότησης μετά την Tepco, η Tohoku Electric Power, η οποία τροφοδοτεί επίσης με ηλεκτρικό ρεύμα ένα μέρος της βόρειας Ιαπωνίας που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να προχωρήσει και αυτή σε προγραμματισμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης.

«Οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό καθιστούν αναπόφευκτη τη λήψη αυτών των μέτρων. Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των συμπολιτών μας», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας αυτής.