Μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν και τα χερσαία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού σε Πολωνία και Ρουμανία, κατά τη διάρκεια μιας μαζικής και φονικής νυχτερινής ρωσικής επίθεσης εναντίον στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι σε Βαρσοβία και Βουκουρέστι.
Ένα drone αναφέρθηκε ότι εισήλθε περίπου 8 χιλιόμετρα μέσα στον ρουμανικό εναέριο χώρο προτού χαθεί από τα ραντάρ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας.
Τουλάχιστον 25 άνθρωποι –μεταξύ τους τρία παιδιά– σκοτώθηκαν στις ρωσικές επιθέσεις στην πόλη Τερνόπιλ, στη δυτική Ουκρανία, όπου δύο εννιαώροφες πολυκατοικίες επλήγησαν από ρωσικά πυρομαχικά, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών. Άλλοι 73 άνθρωποι, ανάμεσά τους 15 παιδιά, τραυματίστηκαν.
Μαζικές επιθέσεις της Μόσχας στην Ουκρανία
«Η μία έχει πάρει φωτιά, η άλλη έχει καταστροφές από τον τρίτο έως τον ένατο όροφο», ανέφερε το υπουργείο για τα κτίρια που επλήγησαν. «Περίπου πεντακόσιοι διασώστες και πάνω από εκατό οχήματα επιχειρούν σε εννέα σημεία», πρόσθεσε.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε 476 drones και 48 πυραύλους μέσα σε μία νύχτα, με τις περιοχές Λβιβ, Τερνόπιλ και Χάρκοβο να αποτελούν τον κύριο στόχο. Ήταν η μεγαλύτερη επίθεση του Νοεμβρίου μέχρι σήμερα και η μεγαλύτερη από τις 30 Οκτωβρίου.

Οι Ουκρανοί κατέρριψαν ή παρεμπόδισαν 442 drones και 41 πυραύλους, σύμφωνα με την ουκρανική αεροπορία. Σε 14 σημεία αναφέρθηκαν χτυπήματα από 34 drones και επτά πυραύλους, ενώ έπεσαν συντρίμμια σε έξι περιοχές.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι επιθέσεις καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, σε περιοχές όπως Τερνόπιλ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ, Λβιβ, Κίεβο, Μικολάιβ, Τσερκάσι, Τσερνίχιβ και Ντνίπρο.
Τουλάχιστον 19 drones μεγάλης εμβέλειας έπληξαν τη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, όπου τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν σχεδόν 50 άνθρωποι.
«Κάθε προκλητική επίθεση απέναντι στην κανονική ζωή δείχνει ότι η πίεση στη Ρωσία δεν είναι αρκετή», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram. «Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει και πρέπει να επικεντρωθούμε σε ό,τι μας ενισχύει και μας επιτρέπει να καταρρίπτουμε ρωσικούς πυραύλους, να εξουδετερώνουμε ρωσικά drones και να σταματάμε τις επιθέσεις».
Συναγερμός σε Ρουμανία και Πολωνία
Στη Ρουμανία, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο γερμανικά Eurofighter και δύο ρουμανικά F-16 απογειώθηκαν «για να επιτηρήσουν τον εναέριο χώρο στα σύνορα με την Ουκρανία, μετά τις ρωσικές επιθέσεις κοντά στο σύνορο με τη Ρουμανία».
Το drone που εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας εμφανιζόταν κατά διαστήματα στα ραντάρ καθώς κινούνταν κατά μήκος των συνόρων Μολδαβίας–Ρουμανίας προτού χαθεί εντελώς.
Εκπρόσωπος του ρουμανικού υπουργείου Άμυνας είπε στο ABC News ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν το drone ήταν ρωσικής προέλευσης.

Στην Πολωνία, το Επιχειρησιακό Στρατηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι μαχητικά απογειώθηκαν και οι αντιαεροπορικές άμυνες «έφτασαν στο μέγιστο επίπεδο ετοιμότητας». Ο συναγερμός κράτησε περίπου τέσσερις ώρες, χωρίς παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου. Στην αντίδραση συμμετείχαν πολωνικά, ολλανδικά, νορβηγικά και ισπανικά μαχητικά, καθώς και γερμανικά συστήματα Patriot.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν 80 ουκρανικά drones.
Οι τελευταίες εξελίξεις σημειώθηκαν ενώ ο υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, Νταν Ντρίσκολ, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Ράντι Τζορτζ, επισκέπτονται την Ουκρανία για να συναντηθούν με τον Ζελένσκι και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Η προσπάθεια της Ουάσινγκτον για προώθηση της ειρήνης έχει παγώσει τους τελευταίους μήνες. Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο ABC News ότι η επίσκεψη αυτή στοχεύει να επανεκκινήσει τις συζητήσεις και να εξετάσει τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.
Πριν από το ταξίδι στην Ουκρανία, ο Ντρίσκολ είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.
Ο εκπρόσωπος του Στρατού των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Ντρίσκολ και η ομάδα του «έφτασαν το πρωί στο Κίεβο εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, σε μια αποστολή συλλογής πληροφοριών και επαφών με Ουκρανούς αξιωματούχους για τις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου».
Ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο εντοπίστηκε στα ύδατα της Βρετανίας – «Είμαστε έτοιμοι», λέει ο υπουργός Άμυνας
Παράλληλα, ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο εντοπίστηκε στα όρια των βρετανικών υδάτων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χέιλι το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ο Χέιλι τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι υπάρχουν «έτοιμες στρατιωτικές επιλογές σε περίπτωση που το ρωσικό πλοίο αλλάξει πορεία».

Ο υπουργός δήλωσε ότι ήταν η δεύτερη φορά που το πλοίο Yantar είχε αποσταλεί στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε: «Ένα ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο, το Yantar, βρίσκεται στα όρια των υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου βόρεια της Σκωτίας, έχοντας εισέλθει στα ευρύτερα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες εβδομάδες.
Πρόκειται για ένα σκάφος που έχει σχεδιαστεί για τη συλλογή πληροφοριών και τη χαρτογράφηση των υποβρύχιων καλωδίων μας.
Αποστείλαμε μια φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού και αεροσκάφη της RAF για να παρακολουθήσουν και να εντοπίσουν κάθε κίνηση του σκάφους, κατά τη διάρκεια της οποίας το Yantar έστρεψε λέιζερ προς τους πιλότους μας.
Αυτή η ρωσική ενέργεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και είναι η δεύτερη φορά φέτος που το πλοίο Yantar έχει αποσταλεί στα βρετανικά ύδατα».
Ο Χέιλι πρόσθεσε: «Το μήνυμά μου προς τη Ρωσία και τον Πούτιν είναι το εξής: σας βλέπουμε, ξέρουμε τι κάνετε και αν το Yantar ταξιδέψει νότια αυτή την εβδομάδα, είμαστε έτοιμοι».
