Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του μικτού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, πρόκειται να επισκεφθεί την Ιορδανία και το Ισραήλ για συνομιλίες με κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεών τους προκειμένου να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους καθώς η αβεβαιότητα στην περιφέρεια εντείνεται μετά τον εξαναγκασμό του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε παραίτηση λόγω της λαϊκής εξέγερσης.

Ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι εκχωρεί την εξουσία στο στρατό της Αιγύπτου χθες Παρασκευή, μετά τη λαϊκή εξέγερση των τελευταίων 18 ημερών· η Ουάσινγκτον πλέον αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις από την ενδεχόμενη ραγδαία μεταβολή της εξωτερικής πολιτικής της Αιγύπτου, που μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή.

Ο ναύαρχος Μάλεν αναμένεται να βρίσκεται στο Αμάν της Ιορδανίας αύριο Κυριακή για συνομιλίες με τον Ιορδανό ομόλογό του και τον μονάρχη του χασεμιτικού βασιλείου Αμπντάλα.

Η επίσκεψη του κορυφαίου στρατιωτικού αξιωματούχου των Ηνωμένων Πολιτειών θα σημειωθεί μερικές ημέρες αφότου ο Αμπντάλα όρκισε νέα κυβέρνηση με επικεφαλής έναν πρώην στρατηγό, ο οποίος δεσμεύθηκε να διευρύνει τις πολιτικές ελευθερίες εν μέσω αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Ακολούθως ο Μάλεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ, όπου οι εξελίξεις στην Αίγυπτο εγείρουν φόβους περί ανάληψης ρόλου από τους Ισλαμιστές και απειλής για τη διμερή συμφωνία ειρήνης, αλλά και όσον αφορά τον κρίσιμο Αιγυπτιακό ρόλο στην Ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη καθώς και στον αποκλεισμό της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Λωρίδας της Γάζας.

Ο Μάλεν αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον απερχόμενο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων υποστράτηγο Γκάμπι Ασκενάζι την Κυριακή και την Δευτέρα, πριν επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. Ο Μάλεν αναμένεται να συναντηθεί επίσης και με τον αξιωματικό ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ασκενάζι, Μπένι Γκανζ, πρώην στρατιωτικό ακόλουθο στην Ουάσινγκτον και δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο των Ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων. Οι δύο άνδρες “γνωρίζονται πολύ καλά”, είπε ο πλοίαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Μάλεν.

«Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στην Μέση Ανατολή», είπε ο Κίρμπι, ο Μάλεν «θέλει να επαναβεβαιώσει στους Ισραηλινούς μας εταίρους την δέσμευσή μας σε αυτούς και το ότι η στρατιωτική σχέση που έχουμε μαζί τους παραμένει ισχυρή».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, που είχε συναντήσεις με αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να “ενθαρρύνει την αλλαγή” στην Αίγυπτο αλλά να επιδιώξει να αποτρέψει το ενδεχόμενο η χώρα να “πέσει στα χέρια εξτρεμιστών”, μιλώντας σε αμερικάνικα ΜΜΕ.