Άγνωστοι ένοπλοι, που οι αρχές υποπτεύονται ότι ανήκουν σε μια εξτρεμιστική ισλαμιστική σέχτα, πυροβόλησαν και σκότωσαν υποψήφιο κυβερνήτη στις εκλογές του προσεχούς Απριλίου και άλλα έξι άτομα στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας, εγείροντας φόβους ότι η πολιτική βία θα κλιμακωθεί.

Τον Μόντου Φανάμι Γκούμπιο, υποψήφιο κυβερνήτη της πολιτείας Μπόρνο με το Λαϊκό Κόμμα Όλης της Νιγηρίας ακολούθησαν ένοπλοι με μοτοσικλέτες όταν έφυγε από ισλαμικό τέμενος μετά τις προσευχές της Παρασκευής και άνοιξαν πυρ έξω από το σπίτι του καθώς έβγαινε από ένα τζιπ.

Ο νεότερος αδελφός του απερχόμενου κυβερνήτη της πολιτείας Άλι Μόντου Σερίφ φέρεται να σκοτώθηκε επίσης από την επίθεση, όπως και αστυνομικοί με πολιτικά. Ο Σερίφ, μέλος του ANPP, ολοκληρώνει προσεχώς την δεύτερή του θητεία ως κυβερνήτης της πολιτείας. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε εάν ο αδελφός του ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Αυτή την εβδομάδα η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch ανακοίνωσε ότι πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή τον τελευταίο μήνα.

Η Μπόκο Χαράμ απαιτεί ευρύτερη και αυστηρότερη επιβολή του ισλαμικού νόμου. Είναι ασαφές πόσοι είναι οι υποστηρικτές της, αλλά η φτώχεια, η ανεργία και η έλλειψη παιδείας στην περιοχή συνέβαλαν στο να αποκτήσει φανατικούς οπαδούς.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των κυβερνητών των πολιτειών της Νιγηρίας έχουν προγραμματιστεί για την 16η Απριλίου, οι προεδρικές εκλογές την 9η Απριλίου και οι βουλευτικές εκλογές στις 2 Απριλίου.