Νιγηριανοί στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν νεαρούς διαδηλωτές που πυρπόλησαν αυτοκίνητα και λάστιχα στην πόλη Τζος στην κεντρική Νιγηρία στις διαμαρτυρίες για το θάνατο τουλάχιστον επτά μουσουλμάνων σε κοντινό χωριό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι μουσουλμάνοι επέστρεφαν από γάμο όταν δέχθηκαν επίθεση αργά την Παρασκευή, καθώς ο οδηγός του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν χάθηκε σε ένα χωριό όπου κατοικούν κυρίως χριστιανοί και βρέθηκε στο επίκεντρο διαδογματικών ταραχών που συγκλόνισαν την περιοχή το 2010.

Τα Χριστούγεννα είχαν σημειωθεί στην πόλη Τζος βομβιστικές επιθέσεις με 80 νεκρούς, ενώ η ένταση αναμένεται να συνεχιστεί εν όψει των εκλογών του Απριλίου.

«Λάβαμε μια αναφορά κατά την οποία νεαροί έκλεισαν τον δρόμο και τους επιτέθηκαν», δήλωσε ο Άχμεντ Γκάρμπα, αξιωματούχος της οργάνωσης Τζαμαάτου Νασρίλ Ισλάμ, ενώ πρόσθεσε πως ένας νεαρός σκοτώθηκε στα επεισόδιο που σημειώθηκαν στην πόλη.

Η πολιτεία Πλατό, της οποίας η Τζος είναι η πρωτεύουσα, βρίσκεται στη λεγόμενη “μεσαία περιοχή”, ανάμεσα στον κυρίως μουσουλμανικό βορρά και τον κυρίως χριστιανικό νότο. Στην περιοχή καταγράφονται εντάσεις μεταξύ ιθαγενών, ανιμιστών και χριστιανών, και μουσουλμάνων εποίκων με αντικείμενο την ιδιοκτησία και τη χρήση των εύφορων εδαφών αλλά και την οικονομική και την πολιτική εξουσία.

Στις προσεχείς προεδρικές εκλογές ο Γκούντλακ Τζόναθαν, που κατάγεται από το νότο, αντιμετωπίζει τον αντιπρόεδρο Ατίκου Αμπουμπακάρ, που κατάγεται από το βορρά, κι ορισμένοι διαβλέπουν ότι η σύγκρουση ίσως πολώσει την πολιτική ατμόσφαιρα.