Το μακρινό 1906, ήταν ξημερώματα 18 Απριλίου όταν σεισμός της τάξης των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι εύκολο να διευκρινιστεί με ακρίβεια αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3.000 – 6.000 νεκρούς. Ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα του Άγιου Ανδρέα (San Andreas Fault), το οποίο έχει έκταση 1200 χλμ και αποτελεί σύνορο της τεκτονικής πλάκας του Ειρηνικού με την πλάκα της Βόρειας Αμερικής.

Τα πλινθόκτιστα κτίρια και οι ξύλινες βικτοριανές κατασκευές του Σαν Φρανσίσκο καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πυρκαγιές ξέσπασαν αμέσως και σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλη την πόλη. Η απόσβεση των πυρκαγιών δυσχεράνθηκε από το γεγονός ότι το δίκτυο υδροδότησης της πόλης είχε καταστραφεί από τον σεισμό.

Πρόκειται για τον πιο καταστροφικό σεισμό που έχει βιώσει η Βόρεια Αμερική και έναν από τους πιο καταστροφικούς του κόσμου. Οι επιπτώσεις του αναδείχθηκαν ως μία από τις πιο σημαντικές καταστροφές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

1821: Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους.

1897: Κηρύσσεται ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1906: Το Σαν Φρανσίσκο πλήττεται από καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ. Οι νεκροί υπολογίζονται από 3.000 και οι άστεγοι σε 300.000.

Η Ιωάννα της Λωραίνης, η γυναίκα που «ντυνόταν με ανδρικά ρούχα» και έγινε Αγία

1909: Η Ιωάννα της Λορένης, η αλλιώς Ζαν Ντ’ Αρκ, ανακηρύσσεται αγία από την Καθολική Εκκλησία.

1930: Με μια πρωτάκουστη ανακοίνωση του, το ραδιόφωνο του BBC γνωστοποιεί πως αυτή τη μέρα πολύ απλά δεν υπάρχουν νέα!

1932: Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Αποτελεί την ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

1941: Αυτοκτονεί ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής, κάτω από το βάρος των διαγραφόμενων συνθηκών ολικής κατάληψης της χώρας από τους Γερμανούς.

1946: Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.

1949: Η Ιρλανδία εγκαταλείπει τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και γίνεται η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Άλμπερτ Αϊνστάιν
Σαν σήμερα πέθανε ο Αϊνστάιν

1955: Πεθαίνει ο θεωρητικός φυσικός, Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος διατύπωσε τη Θεωρία της Σχετικότητας. Θεωρείται ο κορυφαίος επιστήμονας του 20ού αιώνα και βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1921. Αφήνει την τελευταία του πνοή από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 76 ετών. Ο παθολόγος του νοσοκομείου όπου έγινε η νεκροψία της σορού, αφαιρεί τον εγκέφαλο του επιστήμονα, προκειμένου να μελετηθεί -και ίσως να ανακαλυφθεί η αιτία για την εξαιρετική ευφυΐα του.

1967: Ο Μοχάμεντ Άλι αρνείται να υπηρετήσει στον Αμερικανικό Στρατό λόγω Βιετνάμ και τιμωρείται με πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολάρια. Ακόμη, του αφαιρείται η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή.

1969: Η Μελίνα Μερκούρη ιδρύει ταμείο για τη συνεισφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα.

1980: Η Ροδεσία γίνεται ανεξάρτητο κράτος και μετονομάζεται σε Ζιμπάμπουε.

1988: Λαμβάνει χώρα στον Περσικό Κόλπο η μεγαλύτερη ναυμαχία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Αλογάκι της Παναγίας», στα πλαίσια του Ιρανοϊρακινού Πολέμου (1980-1988). Οι Ιρανοί χάνουν δύο πολεμικά και έξι περιπολικά σκάφη, ενώ οι Αμερικανοί ένα ελικόπτερο.

1994: Στην Εντατική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» εισάγεται επειγόντως με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος ο Γιώργος Γεννηματάς.

1995: Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφυλακίζεται ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε δεκαπενταετή κάθειρξη για τον φόνο του συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλου και αφού είχε ήδη εκτίσει τα 2/5 της ποινής του.

1996: Πέφτουν νεκροί 18 Έλληνες τουρίστες και άλλοι 16 τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο «Europa», στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Γκαμά αλ Ισλαμίγια», που έχει ως στόχο Ισραηλινούς τουρίστες.

2007: Στη Βαγδάτη, σειρά βομβιστικών ενεργεία σκοτώνουν 198 άτομα.

Γεννήσεις

1480 – Λουκρητία Βοργία, δούκισσα της Φερράρας

1917 – Φρειδερίκη, βασίλισσα της Ελλάδας

1935 – Κώστας Φέρρης, Έλληνας σκηνοθέτης

1970 – Τατιάνα Στεφανίδου, Ελληνίδα δημοσιογράφος

1983 – Νατάσσα Μποφίλιου, Ελληνίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι

1941 – Αλέξανδρος Κορυζής, Έλληνας πολιτικός

1943 – Ισορόκου Γιαμαμότο, Ιάπωνας ναύαρχος

1955 – Άλμπερτ Αϊνστάιν, Γερμανός φυσικός

1986 – Γεώργιος Παπαϊωάννου, Έλληνας πολιτικός

1991 – Μένιος Κουτσόγιωργας, Έλληνας πολιτικός

2009 – Μπάμπης Κοτρίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

2014 – Σταύρος Καραμανιώλας, Έλληνας στιχουργός

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού
Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών