Η κυβέρνηση Νετανιάχου, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού πολεμικού συμβουλίου, αποφάσισε να «απαντήσει» στο Ιράν αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο, ότι είναι αποφασισμένη να αντιδράσει με οποιοδήποτε κόστος. Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποφασίσει με ποιον τρόπο θα απαντήσουν στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν τη νύχτα του Σαββάτου, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει απόφαση για τον χρόνο της επίθεσης.

Αυτό σημαίνει μία γενικότερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και μένει να φανεί το πώς θα αντιδράσουν κράτη που στηρίζουν τη Χαμάς και το Ιράν έμμεσα, όπως το Κατάρ.

Το πολεμικό συμβούλιο δεν έλαβε αποφάσεις για το «πότε», ενώ από διαρροές προκύπτει ότι οι προτάσεις για πλήγμα σε ευαίσθητους στόχους του Ιράν απορρίφθηκαν. Η «Jerusalem Post» αναφέρει ότι ο χρόνος της επίθεσης δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Αναφορικά με την αποδοχή του σχεδίου από τις ΗΠΑ, υπάρχει διάσταση απόψεων για το αν θα πρέπει να πάρουν το «ναι», ή «οχι». Το CNN ανέφερε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η ισραηλινή απάντηση θα είναι περιορισμένου εύρους. Το Ισραήλ, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, εξετάζει ένα «στενό και περιορισμένο» χτύπημα μέσα στο Ιράν.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, μιλώντας σήμερα σε στράτευμα στα βόρεια της χώρας δήλωσε ότι «Το Ιράν απέτυχε. Οι Ιρανοί δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν μια διαφορετική εξίσωση αποτροπής ενάντια στο κράτος του Ισραήλ», δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητα ενός χτυπήματος

Ενώ πρόσθεσε: «Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν παντού, οι ουρανοί της Μέσης Ανατολής είναι ανοιχτοί, όποιος εχθρός πολεμήσει εναντίον μας, θα ξέρουμε πώς να τον χτυπήσουμε όπου κι αν βρίσκεται».

Εξουδετερώθηκε διοικητής της Χεζμπολάχ από τον Ισραηλινό Στρατό

Λίγο νωρίτερα, όπως μετέδωσε το timesofisrael, ένα από τα αεροσκάφη του Ισραήλ εξουδετέρωσε τον Ισμαήλ Γιουσάφ Μπαζ στην περιοχή Άιν Εμπέλ του Λιβάνου. Ο διοικητής είχε υπηρετήσει ως ανώτερο στέλεχος σε διάφορες θέσεις στη στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ. Είχε επίσης σχεδιάσει εκτοξεύσεις πυραύλων και αντιαρματικών πυραύλων προς το Ισραήλ από την παράκτια περιοχή του Λιβάνου, ανέφερε ο IDF.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο του Μπαζ, λέγοντας ότι σκοτώθηκε «στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», όπως είναι ο όρος της για τους πράκτορες που σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα. Η οργάνωση δεν τον ανέφερε ως διοικητή.

Από τις 8 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ επιτίθεται καθημερινά σε ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων με ρουκέτες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αντιαρματικούς πυραύλους και άλλα μέσα, λέγοντας ότι το κάνει για να υποστηρίξει τη Γάζα εν μέσω του πολέμου εκεί, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Μπαζ ήταν ο έκτος αξιωματικός της Χεζμπολάχ με βαθμό ισοδύναμο με διοικητή ταξιαρχίας που σκοτώθηκε από το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τις IDF. Ο στρατός έχει δηλώσει ότι περισσότεροι από 30 διοικητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί στα χτυπήματά του τους τελευταίους έξι μήνες.

Ώρες αργότερα, αναφέρθηκε ένα άλλο χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε όχημα στην πόλη Chehabiyeh.

Οι απειλές Νετανιάχου

Ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου βρισκόμενος σήμερα σε κέντρο νεοσύλλεκτων «απείλησε» εκ νέου το Ιράν.

«Το Ιράν στέκεται πίσω από τη Χαμάς, πίσω από τη Χεζμπολάχ και πίσω από άλλους, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας παντού», είπε χαρακτηριστικά

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Israel National News συνάντησε και μίλησε με τους νεοσύλλεκτους των IDF και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις τους.

«Θέλετε να κερδίσετε; Είστε έτοιμοι να πολεμήσετε; Αυτό ακριβώς χρειάζεται. Καλοί φίλοι έχουν πέσει (στη μάχη) σε αυτήν την εκστρατεία. Έπεσαν για να πετύχουμε αυτή τη νίκη. Υπάρχουν τρεις στόχοι: Πρώτος – η εξάλειψη της Χαμάς. Δεύτερος – να επιστρέψουν οι όμηροι. Και τρίτον – να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ» επισήμανε.