Ένας άνδρας στο Μαρόκο καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, επειδή κρίθηκε ένοχος για «εξύβριση του βασιλιά» και «υπονόμευση της μοναρχίας».

Ο Αμπντεραχμάν Ζανκάντ, μέλος του Αλ Ανλτ Ουάλ Ιχσαν – ενός εκτός νόμου κινήματος του οποίου όμως η ύπαρξη είναι ανεκτή από τις αρχές – καταδικάστηκε μετά από δημοσιεύσεις στο Facebook που «κατήγγειλαν την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και τις θέσεις των Αράβων ηγετών» για τον πόλεμο στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάρτησης που είχε τίτλο «διοικητής των πιστών» για τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ‘, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του, Ελ Χασάν Εσόνι.

Ο 48χρονος ακτιβιστής, ο οποίος θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση, είπε στο δικαστήριο ότι «δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στον βασιλιά του Μαρόκου αλλά στους ηγέτες των αραβικών χωρών που γειτνιάζουν με την Παλαιστίνη», συμπλήρωσε ο Εσόνι.

Ο Μαροκινός βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ

Ο Ζανκάντ συνελήφθη στις 22 Μαρτίου και καταδικάστηκε επίσης για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τη διαχείριση από τις αρχές της κατάστασης στον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Μαρόκο τον Σεπτέμβριο του 2023 .

Το Αλ Ανλτ Ουάλ Ιχσαν, που διοργανώνει φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, κατήγγειλε αυτή την «άδικη» απόφαση, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Τον Αύγουστο του 2023, ένας χρήστης του διαδικτύου είχε ήδη καταδικαστεί σε πέντε χρόνια κάθειρξη για «εξύβριση του βασιλιά» μετά από παρόμοιες δημοσιεύσεις. Η ποινή του μειώθηκε σε φυλάκιση τριών ετών με έφεση.