Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρότεινε σήμερα να επιτραπεί να δίνεται η ουκρανική υπηκοότητα στους ξένους πολεμιστές και σε αυτούς που έχουν ουκρανική καταγωγή χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν την άλλη υπηκοότητα που έχουν, σε μια ριζική αλλαγή του ουκρανικού νόμου που απαγορεύει σε κάποιον να έχει την ουκρανική υπηκοότητα μαζί με άλλη.

Ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να οφελήσει τους «ξένους μαχητές που ήρθαν να υπερασπιστούν την Ουκρανία, αυτούς που μάχονται για την ελευθερία της Ουκρανίας, σαν να ήταν η πατρίδα τους».

Το κείμενο θα επιτρέψει επίσης «σε όλους τους ανθρώπους ουκρανικής καταγωγής και στους απογόνους τους σε όλον τον κόσμο να έχουν την υπηκοότητά μας, με εξαίρεση βεβαίως τους πολίτες του επιτιθέμενου κράτους», πρόσθεσε. Η Ουκρανία δεν επιτρέπει σήμερα τη διπλή υπηκοότητα. Ως εκ τούτου όποιος ζητεί να γίνει ουκρανός υπήκοος θα πρέπει να εγκαταλείψει την υπηκοότητα της χώρας από την οποία προέρχεται, για να λάβει την ουκρανική.

Χιλιάδες ξένοι πήγαν στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Μόσχα τους χαρακτηρίζει μισθοφόρους και, όσον αφορά τους δυτικούς, αυτούς τους θεωρεί απόδειξη ότι το ΝΑΤΟ διεξάγει εναντίον της ένα πόλεμο δι’ αντιπροσώπων.