Ο χρόνος φέρεται να μετράει αντίστροφα για μια τεράστια εισβολή στη Γάζα και το Ισραήλ άρχισε να πραγματοποιεί χερσαίες επιδρομές μικρής κλίμακας, χωρίς να διακόψει τους βομβαρδισμούς που γίνονται νυχθημερόν.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Κυριακής (22/10) και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (23/10) ισραηλινές μονάδες επιτέθηκαν σε θέσεις της Χαμάς που βρίσκονται στα περίχωρα της Γάζας, χωρίς να μπορέσουν να διεισδύσουν πιο βαθιά.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλείται την ισραηλινή ενημέρωση, σύμφωνα με την οποία σκοτώθηκε ένας στρατιώτης, ωστόσο η Χαμάς αναφέρει ότι ανταπέδωσε με drones καταστρέφοντας δύο μπουλντόζες και ένα τανκ.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει τις πραγματικές απώλειες, με το Ισραήλ να τονίζει πως «πέτυχε τους στόχους του» και την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση πως «ανάγκασε σε υποχώρηση τον εχθρό».

Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα με την Γάζα

«Η σιωπή πριν την καταιγίδα»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να υποσχέθηκε πως θα αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής με την επίθεση στη Γάζα, ωστόσο οι στρατηγοί του είναι επιφυλακτικοί, γιατί γνωρίζουν ότι μπορεί να κερδίσουν, αλλά δεν θέλουν να δουν να συσσωρεύονται τα φέρετρα από την πλευρά τους.

Παράλληλα, ειδικοί και βετεράνοι στρατιωτικοί προειδοποιούν τις Ένοπλες Δυνάμεις για τις δυνατότητες της Χαμάς, τονίζοντας ότι δεν είναι μια ένοπλη οργάνωση με βόμβες. Αντιθέτως, διαθέτει έμπειρους μαχητές, ελαφρά όπλα που μπορεί να απειλήσουν πολλές μονάδες (πχ νάρκες) και ένα τεράστιο δίκτυο τούνελ με το οποίο μετακινούνται ανενόχλητοι στη περιοχή.

Το Ισραήλ φέρεται ότι με τις χερσαίες επιχειρήσεις μικρής κλίμακας, ετοιμάζει το έδαφος για την εισβολή, αλλά και συλλέγει πληροφορίες για τον αντίπαλο, που μέχρι πρότινος είχε «άγνοια». Χαρακτηριστικά, η Χαμάς χρησιμοποιεί drones και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας από το 2021. Όμως επίσημα το Ισραήλ το επιβεβαίωσε πριν από λίγες μέρες, παρότι στο παρελθόν είχε δεχτεί αντίστοιχες επιθέσεις.

Ειδικοί λοιπόν, θεωρούν ότι με τους βομβαρδισμούς μειώνει τις προμήθειες της Χαμάς και την αποδοχή στην ντόπια κοινωνία, ενώ με τις επιδρομές θα προσπαθήσει να ξεγελάσει τις άμυνες της ή να τις εντοπίσει στον χάρτη, με στόχο να αποφύγει μεγάλες απώλειες, άμα συμβεί η εισβολή.