Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα μετά τον πολεμικό λόγο του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, όμως οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα βρει αντίσταση από τους καλύτερους μαχητές του κόσμου σε αστικό τοπίο.

Η Χαμάς προετοιμάζεται εδώ και χρόνια για σύγκρουση στο έδαφος της και έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο τούνελ κάτω από την Γάζα, με αναλυτές να χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη άμυνα ως την «τέλεια παγίδα».

Ο πρώην αξιωματικός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών Philip Ingram μίλησε Sky News και είπε ότι η Χαμάς γνωρίζει από πού θα πρέπει να επιτεθεί το Ισραήλ, οπότε θα έχει προετοιμαστεί με νάρκες και θα έχει εντοπίσει τις πιο αποτελεσματικές θέσεις. «Οι Ισραηλινοί είναι πιθανώς ο καλύτερος στρατός στον κόσμο, αλλά η Χαμάς είναι πιθανώς μια από τις καλύτερες ένοπλες ομάδες στην άμυνα των κατοικημένων περιοχών», είπε χαρακτηριστικά.

Ισραηλινοί στρατιώτες ακούνε τον λόγο του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ

Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση εκπαιδεύεται για χρόνια στη τέχνη του ασύμμετρου πολέμου και στις συγκρούσεις του 2002 με το Ισραήλ κατάφερε να προκαλέσει απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό, χωρίς να διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Υπολογίζεται ότι σε περίπτωση εισβολής στη Γάζα, θα έχει τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές σε πολλά σημεία, οι οποίοι θα μετακινούνται εύκολα στα ερείπια που άφησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί. Μέσω των τούνελ τα μέλη της μπορούν να περικυκλώσουν εύκολα τις μονάδες του Ισραήλ, ειδικά σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά και να ξεφύγουν αν δεχτούν επίθεση.

Οι «άσσοι» της Χαμάς

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τους ομήρους που κρατάει, καθώς μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ως διπλωματικό χαρτί, ενώ οι μαχητές της προέρχονται από τον ντόπιο πληθυσμό. Έτσι, εφόσον είναι αφομοιωμένοι στην κοινωνία, μπορούν εύκολα να ξεγελάσουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες και να χτυπήσουν τα μετόπισθεν.

Χαρακτηριστικά, ο Philip Ingram αναφέρει πως η εκδίωξη της Χαμάς στη Γάζα θα είναι πιο δύσκολη από την απαλλαγή του ISIS στη Μοσούλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2016 οι δυνάμεις του Ιράκ κέρδισαν, γιατί μπορούσαν να σκοτώσουν αμάχους με την δικαιολογία ότι χτυπούσαν το Ισλαμικό Χαλιφάτο, χωρίς να έχουν διεθνείς αντιδράσεις. Ταυτόχρονα, τα μέλη του ISIS δεν ανήκαν στην τοπική κοινωνία, οπότε δεν είχαν έρεισμα για υποστήριξη ή κάλυψη.

Στην περίπτωση της Χαμάς όμως συμβαίνει το άκρως αντίθετο. «Τα βλέμματα του κόσμου έβλεπαν απλώς το Ιράκ στη Μοσούλη, αλλά εξετάζουν λεπτομερώς όλα όσα κάνει το Ισραήλ στη Γάζα», είπε ο πρώην Βρετανός αξιωματικός για να ενισχύσει τη θέση του.

Θεωρεί λοιπόν, ότι οι επισκέψεις Μπλίνκεν και Μπάιντεν στο Ισραήλ δεν έγιναν τυχαία, αλλά για να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν αν ο ισραηλινός στρατός μπορεί να επιτεθεί τώρα, ώστε να λάβει το «πράσινο φως».