Η Γάζα είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου με 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και κάτω από την πόλη κρύβεται ένα τεράστιο δίκτυο τούνελ που κατασκευάζει διαρκώς η Χαμάς και τρομάζουν το Ισραήλ εδώ και χρόνια.

Πρώτη φορά εντοπίστηκαν το 2005 και σύμφωνα με το BBC αναπτύχθηκαν με ταχείς ρυθμούς μετά το 2007, όταν και η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση ανήλθε στην εξουσία. Σε πρώτη φάση χρησιμοποιούνταν κυρίως για τη μεταφορά προμηθειών από την Αίγυπτο, ενώ μετά μετατράπηκαν σε ορμητήρια της Χαμάς, εξαπολύοντας επιθέσεις στα μετόπισθεν των Ισραηλινών.

Η Washington Post τα χαρακτηρίζει ως το «μετρό της Γάζας» και κανείς δεν έχει καταφέρει να μετρήσει τον αριθμό τους, με μερικούς να υποστηρίζουν πως είναι εκατοντάδες και άλλοι χιλιάδες. Έχουν μήκος χιλιομέτρων και χωράνε οριακά ένα άτομο που μπορεί να σταθεί όρθιο, επικοινωνούν μεταξύ τους σχηματίζοντας άτυπα μια υπόγεια πόλη και είναι αρκετά κάτω από το έδαφος, ώστε να καταστραφούν από βομβαρδισμούς.

Τούνελ της Χαμάς στη Γάζα

Η έμπνευση τους προέρχεται από τα τούνελ των Βιετκόνγκ στο Βιετνάμ και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όμως διαφέρουν γιατί είναι ένα υπόγειο δίκτυο, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, αναφέρει το CNN.

Μάλιστα, φέρεται να κατασκευάστηκαν από τα χέρια των Παλαιστίνιων και όχι από κάποιο μηχάνημα, κάτι που ενισχύει τη θεωρία ότι αν γίνουν μάχες στη Γάζα, τα μέλη της Χαμάς έχουν κάθε λόγο να πολεμήσουν μέχρι τέλος, ειδικά αν δοθεί σχετική εντολή.

«Ποντικοπαγίδα»

Αναλυτές χαρακτηρίζουν τα συγκεκριμένα τούνελ ως την «τέλεια παγίδα» της Χαμάς, γιατί τα μέλη της μπορούν να μεταφερθούν με ασφάλεια σε οποιαδήποτε μέρος χρειαστεί και ταυτόχρονα να επιτεθούν μεμονωμένα ή και να κάνουν μαζική έφοδο απροειδοποίητα.

Ο ισραηλινός στρατός γνωρίζει ελάχιστα για την τοποθεσία τους και δεν μπορεί να τα καταστρέψει ολοσχερώς. Αντιθέτως, κάθε φορά αναζητά την είσοδο ενός τούνελ, ώστε να ρίξει μια ειδική βόμβα και να την σφραγίσει. Μάλιστα, έχει δημιουργήσει ψεύτικες πόλεις που παραπέμπουν στο αστικό τοπίο της Γάζας και περιέχουν τα συγκεκριμένα τούνελ, ώστε οι στρατιώτες να εκπαιδευτούν στον εντοπισμό τους, αλλά και στην αποφυγή.

Παλαιότερα, υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις Ισραηλινών στρατιωτών που προσπάθησαν να μπουν -ακόμη και με οδηγό έναν ντόπιο κάτοικο- και απέτυχαν, είτε γιατί δέχτηκαν πυρά, είτε γιατί θα εγκλωβίζονταν κάτω από το έδαφος, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Ισραηλινός στρατιώτης εκπαιδεύεται σε τούνελ που προσομοιάζει εκείνα της Χαμάς

«Πύρρειος νίκη»

Το Ισραήλ διαθέτει τεράστια υπεροπλία έναντι της Χαμάς και σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης σχεδόν όλες τις πιθανότητες νίκης με το μέρος του. Ωστόσο, μια έφοδος στη Γάζα μπορεί να προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε κυρίως έμψυχο δυναμικό, με βάση τις απαιτήσεις της ισραηλινής κοινής γνώμης και όχι της πραγματικής στρατιωτικής δύναμης.

Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί να στείλει στη πρώτη γραμμή μόνο έμπειρους στρατιώτες και όχι εφέδρους, αποδυναμώνοντας όμως άλλα μέτωπα, όπως τη Δυτική Όχθη και κυρίως τα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο που απειλή η Χεζμπολάχ. Παράλληλα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μόνο εκεί πολλά ειδικά στρατιωτικά μέσα που διαθέτει, κάτι που εγείρει κινδύνους για την καταστροφή τους.

Η «πύρρειος νίκη» λοιπόν φέρεται ως μονόδρομος αν γίνει τώρα έφοδος, κάτι που η στρατιωτική ηγεσία μπορεί να έχει λάβει υπόψιν, μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού πως «είναι γεγονός ότι ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει όμως ποια θα είναι. Όλοι μιλούν για χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό».

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, με την έφοδο στη Γάζα να μην φεύγει από το τραπέζι, ειδικά μετά τις υποσχέσεις Νετανιάχου προς τους Ισραηλινούς, ότι «ο χάρτης της Μέσης Ανατολής θα αλλάξει».