Σε Βρυξέλλες και Λιέγη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, με τον κόσμο να ζητάει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα, ύστερα από την επίθεση της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, η διαδήλωση στις Βρυξέλλες δεν ήταν εξουσιοδοτημένη, αλλά ούτε και απαγορεύτηκε, με το δήμαρχο να δίνει σαφείς οδηγίες σχετικά με το τί δεν θα γίνει ανεκτό, όπως μηνύματα μίσους, ή αντισημιτική συμπεριφορά ή συνθήματα. Στην περίπτωση αυτή, η αστυνομία που βρισκόταν στο σημείο ήταν έτοιμη να επέμβει άμεσα, αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 500 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν επίσης σε μια διαδήλωση στην πλατεία Saint-Léonard στη Λιέγη, κραδαίνοντας σημαίες της Παλαιστίνης.

Το κάλεσμα για τη διαδήλωση, που μεταδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα από χθες Σάββατο, προερχόταν από το δίκτυο αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, «Samidoun». Η Secours Rouge, μια ακροαριστερή οργάνωση, κάλεσε επίσης σε διαδηλώσεις στο St Gilles των Βρυξελλών.

«Ο παλαιστινιακός λαός χρειάζεται την άνευ όρων υποστήριξή μας. Πρέπει να μπορεί να ακούσει τη φωνή μας για να μην αισθάνεται μόνος σε αυτόν τον αγώνα», είπε ένας άνδρας στο πλήθος. «Οι άνθρωποι από τη Βόρεια Αφρική, από το Κονγκό, με μεταναστευτικό υπόβαθρο και παρόντες εδώ, ξέρουν τι είναι η αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο πλευρό του Ισραήλ, τότε υποστηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό. Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε την παλαιστινιακή αντιπολίτευση και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να επαναλαμβάνουμε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία από τον φασισμό, τον σιωνισμό και την κατοχή», είπε ένας άλλος ομιλητής, προσθέτοντας ότι «η 7η Οκτωβρίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας παλαιστινιακής επανάστασης που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της Παλαιστίνης».