Σε ηλικία 92 ετών πέθανε ο Ιρλανδοαμερικανός επιχειρηματίας Τσαρλς Φίνεϊ, που ήταν συνιδρυτής της αλυσίδας Duty Free Stores Group και είχε δώσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπίες.

Όπως αναφέρει το BBC, το φιλανθρωπικό του έργο πραγματοποιούνται από το ίδρυμα Atlantic Philanthropies και αφορούσε την προώθηση της ειρήνης και την βελτίωση των υγειονομικών και εκπαιδευτικών συνθηκών.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, ο Φίνεϊ γεννήθηκε στην Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϋ το 1931, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, από Ιρλανδοαμερικανούς γονείς.

Η μητέρα του εργαζόταν ως νοσοκόμα σε και ο πατέρας του ήταν ασφαλιστής. Ο ίδιος ξεκίνησε να βγάζει χρήματα πουλώντας πολυτελή αφορολόγητα αγαθά σε ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, ωστόσο απέρριπτε τις «παγίδες» του πλούτου.

Έτσι, το 1982 ίδρυσε το ίδρυμα Atlantic Philanthropies, έναν διεθνή οργανισμό που δημιουργήθηκε για να διανείμει την περιουσία του σε καλούς σκοπούς και έργα που υποστήριξε σε όλο τον κόσμο, με φιλανθρωπίες από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μέχρι την Κούβα και τις Βερμούδες.

Μάλιστα, τα πρώτα 15 χρόνια κανείς δεν γνώρισε το όνομα του, με αποτέλεσμα να τον αποκαλούν ο «James Bond» της φιλανθρωπίας. Ωστόσο, το 1997 έγινε γνωστή η ταυτότητα του.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την πλούσια φιλανθρωπική του δράση, είχε αναφέρει πως «είχα μια ιδέα που δεν άλλαξε ποτέ στο μυαλό μου. Ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον πλούτο σας για να βοηθήσετε τους ανθρώπους».