H JPMorgan Chase ανακοίνωσε πως συμφώνησε σε διακανονισμό με τις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους και τον Jes Staley, πρώην στελέχους της τράπεζας και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της Barclays, για την επίλυση της δικαστικής διαμάχης σχετικά με τις συναλλαγές και με την επιχείρηση trafficking του Jeffrey Epstein.

Ο διακανονισμός, όπως αναφέρουν οι Financial Times, στοχεύει στο να μπει ένα τέλος στις ζημιογόνες αγωγές για τους δεσμούς της JP Morgan με τον εκλιπόντα καταδικασμένο δράστη σεξουαλικών εγκλημάτων. Για την υπόθεση οδηγήθηκε στις αρχές για ανάκριση και ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

Έλεγχος επίσης διενεργείται και σε βάρος του Jes Staley, του πρώην στελέχους της JPMorgan, ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Jeffrey Epstein ως ανώτερος ιδιωτικός τραπεζίτης στην JPMorgan.

Η υπόθεση των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων είναι μία από τις δύο αγωγές που είχε να αντιμετωπίσει η JPMorgan για τις σχέσεις της με τον Epstein, ο οποίος ήταν πελάτης της από το 1998 έως το 2013. O Epstein φέρεται να είχε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην JPMorgan και η τράπεζα κατηγορήθηκε πως αγνόησε πολλαπλές προειδοποιήσεις για τα σεξουαλικά εγκλήματα του πελάτη της. Για την επίλυση της πρώτης αγωγής, που ασκήθηκε για λογαριασμό των γυναικών που κακοποιήθηκαν από τον Epstein, η τράπεζα πλήρωσε 290 εκατομμύρια δολάρια

Υπενθυμίζεται πως ο Epstein φυλακίστηκε για μικρό διάστημα στη Φλόριντα το 2008 αφού ομολόγησε την ενοχή του για trafficking ανηλίκου. Το 2019 κατηγορήθηκε εκ νέου από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για διακίνηση ανηλίκων και αυτοκτόνησε στη φυλακή ενώ περίμενε τη δίκη.

Όπως ανακοινώθηκε, η JP Morgan θα καταβάλει 75 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει την υπόθεση των αμερικανικών Παρθένων Νήσων. Από αυτά 20 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή, 25 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές των Παρθένων Νήσων για επενδύσεις στον τομέα επιβολής του νόμου, 20 εκατομμύρια δολάρια σε νομικές αποζημιώσεις και 10 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας στα θύματα του Jeffrey Epstein.

Η δίκη για την υπόθεση είχε προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα. Οι αρχές των Παρθένων Νήσων, όπου ο Jeffrey Epstein είχε σπίτι, διεκδικούσε ως αποζημίωση από την τράπεζα τουλάχιστον 190 εκατομμύρια δολάρια. Η JPMorgan έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για τα εγκλήματα του Epstein.  «Αν και ο διακανονισμός δεν περιλαμβάνει παραδοχές ευθύνης, η εταιρεία λυπάται βαθύτατα για οποιαδήποτε σχέση με αυτόν τον άνθρωπο και δεν θα συνέχιζε ποτέ να συνεργάζεται μαζί του αν πίστευε ότι χρησιμοποιούσε την τράπεζα με οποιονδήποτε τρόπο για να διαπράξει τα αποτρόπαια εγκλήματά του», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η JPMorgan κατέληξε επίσης σε ξεχωριστή συμφωνία με τον Staley για να επιλύσει τις αξιώσεις της εναντίον του για τη μη αποκάλυψη της έκτασης της σχέσης του με τον Epstein ενώ ήταν στέλεχος της τράπεζας. Οι όροι του διακανονισμού με τον Staley δεν αποκαλύφθηκαν.

Η JPMorgan είχε μηνύσει τον Staley τον Μάρτιο θεωρώντας τον υπεύθυνο για όσα της καταλογίζονται για τον Epstein και ζητώντας του να καταβάλει περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση. Ο Staley είχε αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και περιέγραψε τους ισχυρισμούς της JPMorgan ως «συκοφαντικές» και «αβάσιμες αλλά σοβαρές».

Οι αρχές των Παρθένων Νήσων ανέφεραν πως έχουν εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τη JPMorgan για «εφαρμογή και διατήρηση ουσιαστικών μέτρων κατά της εμπορίας ανθρώπων» ως μέρος της συμφωνίας. Ωστόσο η τράπεζα αμφισβήτησε οποιαδήποτε συμφωνία για τυχόν νέες δεσμεύσεις. Η συμφωνία «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη Wall Street σχετικά με τις ευθύνες των τραπεζών βάσει του νόμου για τον εντοπισμό και την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων», δήλωσε ο Ariel Smith, γενικός εισαγγελέας των Παρθένων Νήσων.