Ένα τεράστιο και εντυπωσιακό σύννεφο εμφανίστηκε πάνω από πόλη της Βραζιλίας. Ένα βίντεο timelapse δείχνει ένα shelf cloud να κινείται στον ουρανό στη νότια Βραζιλία και να σκεπάζει τον ουρανό. Τα εντυπωσιακά πλάνα γυρίστηκαν στο Caxias do Sul και το βίντεο έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα σύννεφα, που έχουν στρογγυλό σχήμα και φαίνεται να έχουν στρώματα, εμφανίζονται συνήθως πριν από τις καταιγίδες.

 Τι είναι το shelf cloud

Πρόκειται για ένα τεράστιο σύννεφο που οι άκρες του δίνουν την αίσθηση ότι πλησιάζουν το έδαφος. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το shelf cloud είναι ένα σύννεφο σφηνοειδούς σχήματος, που σχηματίζεται σε χαμηλό ύψος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και συνοδεύεται από ισχυρή βροχόπτωση ισχυρούς ανέμους.

Μάλιστα συνήθως προηγείται ο ισχυρός άνεμος και ακολουθεί το ξέσπασμα της καταιγίδας.

Τα σύννεφα αυτά προκαλούνται από τις απότομες μετακινήσεις θερμών και ψυχρών αέριων μαζών. Φαίνονται εντυπωσιακά, ίσως ακόμη και τρομακτικά και πολλοί τα μπερδεύουν με ανεμοστρόβιλο καθώς εμφανίζονται σχετικά γρήγορα στον ορίζοντα. Στην πραγματικότητα όμως, τα shelf clouds είναι ακίνδυνα αλλά άκρως εντυπωσιακά.

Το κλιπ τραβήχτηκε από έναν κάτοικο της περιοχής το πρωί του Σαββάτου και δημοσιεύτηκε στο Instagram και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο με timelapse δείχνει σύννεφα να προχωρούν πάνω από τα κτίρια. Εμφανίστηκαν λόγω του καιρού στην πόλη της Βραζιλίας,στην οποία υπήρξαν καταιγίδες, κεραυνοί και δυνατοί άνεμοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του G1.