Με τους κατάλληλους τρόπους, τα μικρά δωμάτια του σπιτιού μπορούν να αξιοποιηθούν σωστά και να εκμεταλλευτούμε τον ωφέλιμο χώρο, χωρίς ταυτόχρονα να τα κάνουμε να δείχνουν βαριά και πολυφορτωμένα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες διακόσμησης και να αποφύγουμε τα λάθη που μας στερούν ωφέλιμο χώρο, ο οποίος υπάρχει αλλά εμείς δεν ξέρουμε πώς να τον εκμεταλλευτούμε.

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με το πώς πρέπει να διακοσμήσουμε ένα μικρό δωμάτιο, όπως ένα παιδικό δωμάτιο ή ένα μπάνιο. Η λήψη αποφάσεων σχετικά με τα έπιπλα, τον φωτισμό και τα χρώματα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς από λανθασμένες αντιλήψεις. Για παράδειγμα, αν προτιμούμε τα σκούρα χρώματα ή αν υποστηρίζουμε τον μαξιμαλισμό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν άνετο χώρο χωρίς να τον υπερφορτώσουμε; Κι όμως, ναι.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διακόσμηση μικρών χώρων, καθώς και προτάσεις για να τα αποφύγετε.

Λάθος #1. Πρέπει να επιλέγετε μόνο φωτεινά χρώματα

Ακούγεται συχνά ότι σε ένα μικρό δωμάτιο πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο φωτεινά χρώματα για να φαίνεται μεγαλύτερο. Ωστόσο, τα σκούρα χρώματα μπορούν να προσφέρουν βάθος, κομψότητα και χαρακτήρα σε ένα δωμάτιο. Μπορείτε να επιλέξετε ένα σκούρο χρώμα για έναν τοίχο ή ένα κεντρικό σημείο, που θα προσθέσει οπτικό ενδιαφέρον χωρίς να κάνει τον χώρο να φαίνεται μικρότερος.

Λάθος #2. Έχετε μόνο φωτιστικό οροφής

Προτιμήστε τον ambient φωτισμό στις γωνίες του δωματίου παρά ένα φωτιστικό οροφής. Μπορείτε να τοποθετήσετε ψηλά και λεπτά φωτιστικά δαπέδου ή μικρά φωτιστικά σε διάφορα σημεία για να αποφύγετε τις σκιές και τις σκοτεινές γωνίες που κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μικρότερο.

Λάθος #3. Στο μικρό δωμάτιο μπαίνουν μικρά έπιπλα

Δεν είναι απαραίτητο κάθε έπιπλο να είναι μικροσκοπικό σε ένα μικρό δωμάτιο. Μπορείτε να συμπεριλάβετε μεγάλα κομμάτια, αρκεί να τηρήσετε την κατάλληλη αναλογία με τον χώρο και να συνδυάσετε ισορροπημένα μικρότερα με μεγαλύτερα έπιπλα.

Λάθος #4. Επιλέγετε αντικείμενα με μόνο μία χρήση

Προτιμήστε πολυχρηστικά και πολυλειτουργικά αντικείμενα για να αποφύγετε το υπερβολικό φόρτωμα του δωματίου με περιττά αντικείμενα. Να θυμάστε πως η σωστή αποθήκευση είναι το μυστικό για έναν τακτοποιημένο και πρακτικό μικρό χώρο.

Λάθος #5. Δεν αξιοποιείτε τους τοίχους

Χρησιμοποιήστε ράφια και αποθηκευτικούς χώρους στους τοίχους για να αξιοποιήσετε το δωμάτιο… εις ύψος, καθώς στερείται εμβαδού.