Αν και το έλαιο κολοκυθόσπορου μπορεί να μην είναι τόσο αγαπητό στον χώρο της περιποίησης μαλλιών όσο η πανίσχυρη ελιά ή το αργκάν, έχει οφέλη που υποστηρίζονται από την επιστήμη για γεμάτα, πλούσια μαλλιά. Το έλαιο σπόρων κολοκύθας, λοιπόν, αποδεικνύεται ευεργετικό για τα μαλλιά, καθώς διαθέτει πλούσια θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξή τους.

Τα οφέλη του ελαίου κολοκύθας για την ανάπτυξη των μαλλιών

Το λάδι από σπόρους κολοκύθας συγκρίθηκε σε μελέτη με τη μινοξιδίλη για τις επιδράσεις του στην τριχόπτωση γυναικείου τύπου, αναφέρει το mindbodygreen.com. «Αυτό που είδαν οι ερευνητές ήταν ότι τόσο το έλαιο σπόρων κολοκύθας όσο και η μινοξιδίλη αύξησαν την αναγέννηση των μαλλιών και το πάχος των μαλλιών, αλλά η μινοξιδίλη ξεπέρασε την απόδοση του ελαίου σπόρων κολοκύθας», σημειώνει η δερματολόγος Mamina Turegano. «Ανεξάρτητα από αυτό, ωστόσο, το έλαιο κολοκύθας έχει έναν τόνο θρεπτικών συστατικών».

Έλαιο κολοκυθόσπορου

Συγκεκριμένα, το έλαιο σπόρων κολοκύθας είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα ελαϊκό και λινολεϊκό οξύ, καθώς και βιταμίνη Ε -όλα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μαλλιών. Επιπλέον, το έλαιο σπόρων κολοκύθας έχει την ικανότητα να μπλοκάρει τα ανδρογόνα όπως η διυδροτεστοστερόνη (ή η DHT), που είναι αυτό που τελικά προκαλεί τριχόπτωση γυναικείου ή ανδρικού τύπου (ονομάζεται επίσης ανδρογενετική αλωπεκία).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το mindbodygreen.com, το έλαιο από σπόρους κολοκύθας είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και έχει επίσης αντι-ανδρογόνα αποτελέσματα.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο σπόρων κολοκύθας ως φάρμακο για την ανάπτυξη των μαλλιών σας. Πρώτον, μπορείτε να το εφαρμόσετε ως θεραπεία για το τριχωτό της κεφαλής για μια νύχτα. «Απλώστε στο τριχωτό της κεφαλής και αφήστε το να δράσει. Μπορείτε να το ξεπλύνετε την επόμενη μέρα», εξηγεί η Turegano. Κάντε ένα υπέροχο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας για να τονώσετε πραγματικά αυτά τα ωοθυλάκια -η απλή απόλαυση μπορεί να ενθαρρύνει τη ροή του αίματος στην περιοχή, παρέχοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά υγιεινά για τα μαλλιά.

Έλαιο κολοκυθόσπορου

Μπορείτε, επίσης, να το χρησιμοποιήσετε εύκολα κατά το ντους. Σύμφωνα με το mindbodygreen.com, προσθέστε τρεις έως πέντε σταγόνες ελαίου κολοκύθας στο σαμπουάν σας και κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας, αφήνοντάς το να δράσει για πέντε λεπτά και μετά ξεπλύνετε καλά. «Βρίσκω ότι αυτός ο τρόπος είναι πιο εύκολος και όχι τόσο ακατάστατος», εξηγεί.