Για πρώτη φορά διοργανώνεται και στην Ελλάδα, σήμερα, Παρασκευή 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Φεμινιστική Απεργία.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, φεμινιστικές οργανώσεις, γυναικείες συλλογικότητες, συνδικαλιστικές ενώσεις και τομείς γυναικών κομμάτων, κάλεσαν τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότισσες, φοιτήτριες, μαθήτριες και όλες τις γυναίκες, να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 13:30, ενώ στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Βουλή. Στις 18:00, στα Προπύλαια, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει και η Ένωση Γυναικών Ελλάδος.

Στον «αγωνιστικό γιορτασμό της 8ης Μαρτίου» συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία προκηρύσσει πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας στο Δημόσιο, από τις 13:00 έως τη λήξη του ωραρίου εργασίας και συγκέντρωση, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13:30 «ως ένα πρώτο βήμα για να γίνει ορατή η συμβολή των γυναικών στην παραγωγή και την αναπαραγωγή».

Επίσης, η ΕΣΗΕΑ κηρύσσει στάση εργασίας ώρα 11:00 με 13:00 για όλες και όλους τους δημοσιογράφους σε όλα τα Μέσα Επικοινωνίας και καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 14:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.Η ΠΟΣΠΕΡΤ αντίστοιχα κηρύσσει στάση εργασίας ώρα 13:00 με 15:00, για όλο το τεχνικό προσωπικό ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και την ΕΡΤ.

Τα αιτήματα:

  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην ανισότητα των αμοιβών και στα εμπόδια ανέλιξης μόνο και μόνο επειδή είμαστε γυναίκες
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και στις απολύσεις εγκύων
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην αυξημένη ανεργία και φτώχεια των γυναικών
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην αποκλειστική ανάληψη από τις γυναίκες όλων των υποχρεώσεων μέσα στο σπίτι
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στον έμμεσο αποκλεισμό μας από τα κέντρα των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων.
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στις διακρίσεις με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό
  • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην έμφυλη βία και στις δολοφονίες γυναικών. ΟΧΙ άλλη Ελένη, Αγγελική, Αδαμαντία, Ανδριάνα, Ζωή …

«Από το 2016 ξεκίνησε η φεμινιστική απεργία, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων και γυναικείων συλλογικοτήτων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Παγκοσμίως το 2018 συμμετείχαν επίσημα 40 χώρες. Χαρακτηριστικά στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου συμμετείχαν περισσότερες από 5 εκατομμύρια γυναίκες. Η Ελλάδα και οι γυναίκες της δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν έξω από αυτές τις μεγάλες κινητοποιήσεις».

Τι είναι η Φεμινιστική Απεργία και πότε ξεκίνησε

Η Φεμινιστική Απεργία ξεκίνησε από το 2016, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων από χώρες τις Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Παγκοσμίως, το 2018 συμμετείχαν επίσημα σαράντα χώρες. Χαρακτηριστικά, στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου συμμετείχαν περισσότερες από πέντε εκατομμύρια γυναίκες.

Στην απεργία της 8 Μάρτη καλούν, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ και τα τμήματα γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΙΔΗΣΟ και των Οικολόγων Πρασίνων.