Ποιοι συμμετέχουν στην πρώτη Φεμινιστική Απεργία στην Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τι είναι και πότε ξεκίνησε


ΓΥΝΑΙΚΑ
8:00
08/03/2019
Ποιοι συμμετέχουν στην πρώτη Φεμινιστική Απεργία στην Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
5
loading

Για πρώτη φορά διοργανώνεται και στην Ελλάδα, σήμερα, Παρασκευή 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Φεμινιστική Απεργία.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, φεμινιστικές οργανώσεις, γυναικείες συλλογικότητες, συνδικαλιστικές ενώσεις και τομείς γυναικών κομμάτων, κάλεσαν τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότισσες, φοιτήτριες, μαθήτριες και όλες τις γυναίκες, να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 13:30, ενώ στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Βουλή. Στις 18:00, στα Προπύλαια, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει και η Ένωση Γυναικών Ελλάδος.

Στον «αγωνιστικό γιορτασμό της 8ης Μαρτίου» συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία προκηρύσσει πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας στο Δημόσιο, από τις 13:00 έως τη λήξη του ωραρίου εργασίας και συγκέντρωση, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13:30 «ως ένα πρώτο βήμα για να γίνει ορατή η συμβολή των γυναικών στην παραγωγή και την αναπαραγωγή».

Επίσης, η ΕΣΗΕΑ κηρύσσει στάση εργασίας ώρα 11:00 με 13:00 για όλες και όλους τους δημοσιογράφους σε όλα τα Μέσα Επικοινωνίας και καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 14:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.Η ΠΟΣΠΕΡΤ αντίστοιχα κηρύσσει στάση εργασίας ώρα 13:00 με 15:00, για όλο το τεχνικό προσωπικό ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και την ΕΡΤ.

Τα αιτήματα:

 • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην ανισότητα των αμοιβών και στα εμπόδια ανέλιξης μόνο και μόνο επειδή είμαστε γυναίκες
 • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και στις απολύσεις εγκύων
 • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην αυξημένη ανεργία και φτώχεια των γυναικών
 • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας
 • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην αποκλειστική ανάληψη από τις γυναίκες όλων των υποχρεώσεων μέσα στο σπίτι
 • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στον έμμεσο αποκλεισμό μας από τα κέντρα των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων.
 • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στις διακρίσεις με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό
 • ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην έμφυλη βία και στις δολοφονίες γυναικών. ΟΧΙ άλλη Ελένη, Αγγελική, Αδαμαντία, Ανδριάνα, Ζωή …

«Από το 2016 ξεκίνησε η φεμινιστική απεργία, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων και γυναικείων συλλογικοτήτων από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Παγκοσμίως το 2018 συμμετείχαν επίσημα 40 χώρες. Χαρακτηριστικά στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου συμμετείχαν περισσότερες από 5 εκατομμύρια γυναίκες. Η Ελλάδα και οι γυναίκες της δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν έξω από αυτές τις μεγάλες κινητοποιήσεις».

Τι είναι η Φεμινιστική Απεργία και πότε ξεκίνησε

Η Φεμινιστική Απεργία ξεκίνησε από το 2016, ως Διεθνής Απεργία των Γυναικών, με πρωτοβουλία φεμινιστικών οργανώσεων από χώρες τις Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Παγκοσμίως, το 2018 συμμετείχαν επίσημα σαράντα χώρες. Χαρακτηριστικά, στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε μια ιστορική απεργία, όπου συμμετείχαν περισσότερες από πέντε εκατομμύρια γυναίκες.

Στην απεργία της 8 Μάρτη καλούν, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ και τα τμήματα γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΙΔΗΣΟ και των Οικολόγων Πρασίνων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Κοινή γραμμή, κοινός δρόμος, αλληλεγγύη μεταξύ άνδρα και γυναίκας

  8 Μάρτη: Οι εργαζόμενες γυναίκες τιμούν τους αγώνες της τάξης τους, παλεύουν για την ισοτιμία, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

  Η 8η του Μάρτη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στη μνήμη των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, η κινητοποίηση των οποίων στις 8 Μάρτη 1857, πνίγηκε στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις.
  Οι εργάτριες εκείνη την εποχή δούλευαν περίπου 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι από τους μισθούς των ανδρών εργατών. Ετσι, με την απεργία και τις διαδηλώσεις τους διεκδικούσαν «δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με αυτά των ανδρών κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών».
  Η Β\' Διεθνής Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, αποφάσισε να καθιερώσει, μετά από πρόταση μιας από τις ηγετικές γυναικείες προσωπικότητες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, της Κλάρα Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη ως Διεθνή Μέρα της Γυναίκας.
  ....

 2. avatar Άσε ρε…

  Αίτημα να πηγαίνουν αναγκαστικά στρατό και να εργάζονται χειρονακτικά δεν υπάρχει πουθενά.

 3. avatar Richard 29

  Μόνο με το τελευταίο ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ συμφωνώ. Η σημερινή γυναίκα είναι η ελίτ τάξη, ενώ ο σημερινός άντρας είναι η εργατική τάξη που συντηρεί τη γυναίκα. Αν πάς μια βόλτα στην Ερμού, δεν θα δείς άντρες με τεράστιες τσάντες, γυναίκες θα δείς. Οι γυναίκες συντηρούν τις καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπουτίκ, κτλ, ενώ κάποιο κορόϊδο δουλεύει σε τοξικό γραφείο.

 4. avatar Χρηστος

  Εμείς ρε μάγκες που εργαζόμαστε, δεν πληρωνόμαστε καλά, συμμετέχουμε στις δουλειές του σπιτιού, στο μεγάλωμα των παιδιών και γενικά σε όλα από κοινού και επιπλέον πρει να \'σηκωνομαστε\' όταν αυτές δεν έχουν πονοκέφαλο ή περίοδο, πότε θα ξεσηκωθουμε;

 5. avatar SER 30

  ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ \'\' ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΣ \'\' , ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΞΕΦΤΗΛΟΑΗΔΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΚΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει