Με ποιο τρόπο συμπεριφέρονται οι γυναίκες προς το σύντροφό τους στη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου;

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αποφάσισαν να μελετήσουν αν και κατά πόσο αλλάζει η συμπεριφορά των γυναικών απέναντι στους συντρόφους τους σε σχέση με δυο παράγοντες: αν βρίσκονται στη φάση της ωορρηξίας δηλαδή στις γόνιμες μέρες τους, αλλά και το αν ο σύντροφός τους αξιολογείται από τις ίδιες ως ελκυστικός ή όχι.

Το ενδιαφέρον συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι οι γυναίκες με σταθερούς, αλλά όχι και τόσο ελκυστικούς συντρόφους τείνουν να μην νιώθουν μεγάλη έλξη απέναντί τους τις γόνιμες μέρες τους.

Δηλαδή, στη διάρκεια της πιο γόνιμης φάσης του μηνιαίου τους κύκλου, οι γυναίκες αυτές είναι πιθανό να βρουν ψεγάδια και ελαττώματα στους συντρόφους τους, συγκριτικά με τις γυναίκες που έχουν πιο ελκυστικούς και αρρενωπούς συντρόφους οι οποίες δεν αμφιταλαντεύονται, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αρνητικά αυτά συναισθήματα είναι παροδικά και δεν φαίνεται να επηρεάζουν μακροπρόθεσμα το μέλλον της σχέσης. Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Christina Larson, κύρια ερευνήτρια «ακόμη και αν αυτές οι γυναίκες αισθάνονται λιγότερο θετικά για τη σχέση τους δεν θέλουν να δώσουν τέλος σ’ αυτή».

Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτή η διαφοροποίηση στη συμπεριφορά των γυναικών έχει τις ρίζες της στον αρχέγονο τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες διάλεγαν τον άνδρα με τον οποίο θα τεκνοποιούσαν, βασιζόμενες κατ’ αποκλειστικότητα στα εξωτερικά του χαρακτηριστικά που μαρτυρούσαν αν ήταν φορέας υγιών γονιδίων, επομένως και ικανός να φέρει στον κόσμο γερά και υγιή παιδιά.

Καθώς όμως οι άνθρωποι εξελίχθηκαν οι γυναίκες δεν αναζητούσαν μόνο το… θεληματικό πηγούνι και τις φαρδιές πλάτες ως σημάδια ενός υγιούς γενετικά άνδρα, αλλά και άλλα στοιχεία ότι ο άνδρας της επιλογής τους θα είναι ικανός να παρέχει σταθερότητα και φροντίδα στην οικογένειά του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές με δεδομένο ότι λίγοι άνδρες συνήθως πληρούν και τις δυο προϋποθέσεις (ελκυστικότητα – σταθερότητα) συχνά οι γυναίκες αναγκάζονται να επιλέξουν.

Η σύγχυση ωστόσο από την επιλογή τους κάνει την εμφάνισή της τις γόνιμες μέρες όπου φαίνεται ότι το πρωτόγονο ένστικτό τους τις οδηγεί προς τους ελκυστικούς και αρρενωπούς άνδρες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hormones and Behavior.

Πηγή: vita.gr