Τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν τα διαιτητικά αναψυκτικά θεωρούνται ασφαλή ιδιαίτερα αν καταναλώνονται με μέτρο.

Αν σας αρέσουν αυτά τα αναψυκτικά πρέπει να τα περιορίσετε σε ένα ή δύο κουτάκια την μέρα, έχοντας πάντα στο μυαλό σας ότι κανένα από αυτά δεν είναι πολύτιμα διατροφικά.

Υπάρχουν διάφορα είδη γλυκαντικών, όπως αυτά αναγράφονται στην ετικέτα των συστατικών:

Η ασπαρτάμη, που όπως λένε οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες είναι μάλλον ασφαλής ως προς την κατανάλωσή της, αν και κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί αντίθετες έρευνες. Στην Ευρώπη η επιστημονική επιτροπή τροφίμων και η επιτροπή ειδικών σε πρόσθετα τροφίμων έχουν θέσει ως ασφαλές το όριο των 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί για έναν μέσο ενήλικα των 70 κιλών, σε 20 κουτάκια αναψυκτικού λάιτ ημερησίως ή 97 δισκία γλυκαντικού.

Η ζαχαρίνη που σε παλαιότερη έρευνα έχει βρεθεί να δημιουργεί καρκινογένεση σε ποντίκια, ακόμα και όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.

Η ακεσουλφάμη που έχει ελεγχθεί πολλές φορές από τους διεθνείς οργανισμούς και θεωρείται ασφαλής για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

Και η σουκραλόζη, μία σχετικά νέα γλυκαντική ουσία που μοιάζει με την επιτραπέζια ζάχαρη και προς το παρόν θεωρείται ακίνδυνη αν και δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές έρευνες που να αποδεικνύουν την αθωότητά της.

Πηγή: mother.gr