Αν κάποια από εμάς πει ότι δεν την αγχώνουν οι αλλαγές στο σώμα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πει ψέματα. Έχουμε ήδη επισημάνει ότι η σύγχρονη ιατρική δεν επιτρέπει στις γυναίκες που μένουν έγκυες να αυξήσουν το βάρος τους παραπάνω από 9-12 κιλά, ανάλογα πάντα με το Δείκτη Μάζας Σώματος που έχει η κάθε μια από μας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις στατιστικές, μετά τον τοκετό ο μέσος όρος απώλειας βάρους είναι 4,5 κιλά, δηλαδή το βάρος του μωρού συν τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό.

Όμως, πολλές είναι οι γυναίκες που γυρίζοντας από το μαιευτήριο δε «βλέπουν» τα κιλά της απώλειας από το μωρό, ακριβώς γιατί στο μεταξύ ο οργανισμός τους προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε άλλες νέες γι’ αυτόν λειτουργίες. Μια πραγματική απώλεια βάρους θα πρέπει να αρχίσετε να παρατηρείτε μετά τον πρώτο μήνα.

Κι αυτό γιατί μία γυναίκα που λαμβάνει ορό μετά τον τοκετό, είναι πιθανό να αυξήσει το βάρος της κατά 2 κιλά, ενώ και η αύξηση των μαστών όταν κατεβάζουν γάλα μπορεί να επιφέρει μία πρόσκαιρη αύξηση της τάξης των 2 κιλών επίσης!

Η κατακράτηση υγρών από τη χορήγηση του ορού (συνήθως ορό έχουν οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική) θα διαρκέσει μέχρι και μία εβδομάδα, ενώ η υπεραιμία στο μαστό περίπου δύο εβδομάδες.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι η μήτρα σας θα χρειαστεί περίπου έξι εβδομάδες για να έρθει στο φυσιολογικό της μέγεθος, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρέπει να περιμένετε μεγάλες αλλαγές τον πρώτο μήνα σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του σώματός σας.

Ο θηλασμός βοηθάει στη μείωση του βάρους, μια και δημιουργεί περισσότερες καύσεις στον οργανισμό σας βοηθώντας σας στην απώλεια κιλών, εφόσον προσέχετε τη διατροφή σας. Παράλληλα, συντελεί στην επιστροφή της μήτρας σας στο κανονικό της μέγεθος.

Αν είστε πειθαρχημένες σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, σε συνδυασμό με μέτρια άσκηση τότε μία απώλεια 1-2 κιλών την εβδομάδα θα σας επαναφέρει στην αρχική σας φόρμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγή: mother.gr