Δεκάδες σκανταλιές που προκαλούν όμως πονοκέφαλο στους γονείς μπορούν να σκαρφιστούν τα παιδιά στην προσπάθεια να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους.

Επειδή όμως μέσα στο σπίτι υπάρχουν πολλές παγίδες που το μυαλό των γονιών δεν μπορεί καν να τις υποπτευθεί, οι ειδικοί δίνουν συμβουλές για το τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς που μεγαλώνουν μικρά παιδιά.

Το πρώτο δωμάτιο παγίδα είναι το σαλόνι απ’ όπου οι γονείς θα πρέπει να απομακρύνουν τα βαριά και εύθραυστα αντικείμενα καθώς είναι πολύ πιθανό τα παιδιά, παίζοντας, να τα σπάσουν και να τραυματιστούν.

Επίσης, επειδή τα παιδιά μαθαίνοντας να περπατούν σίγουρα πολλές φορές θα πέσουν, καλό θα ήταν να υπάρχουν στα πατώματα χαλιά ή μοκέτες.

Οι σκάλες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά που έχουν αρχίσει να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν οι γονείς να τοποθετούν στις δύο πλευρές της σκάλας δύο ειδικές πόρτες.

Δωμάτιο με παγίδες είναι και η κουζίνα γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν να τοποθετήσουν ασφάλειες στα συρτάρια και το ψυγείο, ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να τα ανοίξουν.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι γονείς όταν μαγειρεύουν και είναι αναμμένα τα μάτια της κουζίνας ή ο φούρνος, καθώς είθισται τα παιδιά να τραβούν από το μάτι το τηγάνι ή την κατσαρόλα και να καταλήγουν στο νοσοκομείο με εγκαύματα.

Αν και τα παιδικά υπνοδωμάτια είναι συνήθως διαμορφωμένα ειδικά για τα παιδιά, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και με τα αντικείμενα που τα παιδιά μπορεί να εντοπίσουν στα άλλα υπνοδωμάτια του σπιτιού. Οι γονείς θα πρέπει να απομακρύνουν τα κοσμήματα, τα νομίσματα, τα αρώματα σε σημεία που δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

Σημαντικό είναι να βάζουν και ασφάλεια στις ντουλάπες για να μην τραυματιστούν με αντικείμενα που υπάρχουν μέσα σε αυτήν.

Απολύτως απαραίτητες είναι και οι ασφάλειες στις πρίζες του σπιτιού καθώς είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα παιδιά να επιχειρούν να βάλουν τα δάχτυλα τους ή άλλα αντικείμενα στις τρύπες.