Καθώς η παρακάτω εικόνα, μεγεθύνεται, τι βλέπετε; Οι περισσότεροι επιλέγουν τον Άλμπερτ Άϊνστάιν, αλλά όσοι βλέπετε την Μέριλιν Μονρόε, τότε πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον οφθαλμίατρο.

Σε κανονική απόσταση θέασης, τα υγιή μάτια θα πρέπει να είναι σε θέση να «επιλέξουν» τις λεπτές γραμμές στο πρόσωπό του Αϊνστάιν, προκαλώντας τον εγκέφαλο να αγνοήσει την εικόνα της Μέριλιν Μονρόε εντελώς.
Αυτή η κλασική οφθαλμαπάτη, δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια από τους νευροεπιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο, από την AsapScience, τονίζεται η διαδικασία πίσω από το τέχνασμα, το οποίο μπορεί επίσης να γίνει και με μια ακίνητη εικόνα αν πλησιάσει κανείς πιο κοντά στην οθόνη και στη συνέχεια πάει πιο μακριά από αυτήν.

«Από κοντά, είμαστε γενικά σε θέση να δούμε τις μικρές λεπτομέρειες όπως το μουστάκι και τις ρυτίδες του Αϊνστάιν. Αλλά καθώς η απόσταση μεγαλώνει, ή αν η όρασή σας είναι φτωχή και δημιουργεί μια πιο θολή εικόνα στην πρώτη θέση, η ικανότητά σας να “μαζέψετε” τα στοιχεία ξεθωριάζει. Αντ ‘αυτού μπορείτε να δείτε μόνο τα γενικά χαρακτηριστικά, όπως το σχήμα του στόματος, της μύτης και αυτό που βλέπετε είναι η Μέριλιν Μονρόε».