35
loading

Την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 η ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ εισβάλει στην Πολωνία και γίνεται η αρχή στην Ευρώπη, για την αιματοχυσία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ελλάδα αρχικά ήταν παρατηρητής, όμως τον Οκτώβρη του 1940 ενεπλάκη στον πόλεμο μετά και το «όχι» στο τελεσίγραφο του Μπενίτο Μουσολίνι για την κατάληψη στρατηγικών θέσεων στην Ελλάδα από τον ιταλικό στρατό.

Ο ελληνικός στρατός άντεξε απέναντι στους Ιταλούς, απώθησε τον εχθρό πάνω από τα αλβανικά σύνορα, όμως η επίθεση της Βέρμαχτ τον Απρίλιο του 1941 έβαλε την Ελλάδα σε καθεστώς στρατιωτικής κατοχής η οποία κράτησε έως και τον Οκτώβρη του 1944. Σημειώνεται, ωστόσο, πως ορισμένες περιοχές της χώρας, κυρίως τα νησιά, είδαν τους ναζί να αποχωρούν έως τις αρχές του καλοκαιριού του 1945.

Γερμανικό αντιαεροπορικό πυροβόλο στην Ακρόπολη (4 Ιουνίου 1941)

Η περίοδος της κατοχής ήταν από τις πιο δύσκολες που βίωσε ο ελληνικός λαός, γνωρίζοντας τη βαρβαρότητα των κατακτητών με τα ολοκαυτώματα σε πολλά χωριά, τις εκτελέσεις και ταυτόχρονα θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον λιμό και τις αρρώστιες.

Οι μαύρες μέρες είχαν ξεκινήσει στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι στην περιφέρεια αρχικά μπορούσαν να «νικήσουν» την πείνα που ερχόταν, έχοντας τα απαραίτητα στα χωράφια τους, όμως στα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς η κατάσταση έγινε δραματική από τον πρώτο μήνα.

Μέχρι ο πόλεμος να φτάσει στην Ελλάδα, η χώρα δεν είχε αυτάρκεια. Η παραγωγή της χώρας δεν ήταν ικανή να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού για τροφή, με αποτέλεσμα να χρειάζεται εισαγωγές από το εξωτερικό σε πρώτες ύλες και τρόφιμα.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις λεηλασίες, τις καταστροφές στις υποδομές, ο ιδιαίτερα ψυχρός χειμώνας του 1941-42, αλλά και η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για ναυτικό αποκλεισμό στέρησε από την Ελλάδα τον εφοδιασμό της.

Σκύλοι, γάτες και γαϊδούρια μετατράπηκαν σε... εκλεκτά φιλέτα

Η πείνα έδειξε το σκληρό της πρόσωπο στην Ελλάδα και τα στοιχεία κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτου την περίοδο της κατοχής, λόγω του λιμού. Ο αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί, διότι αρκετοί άνθρωποι πέθαναν από αρρώστιες, οι οποίες βέβαια αυξήθηκαν ραγδαία καθώς η μη κατανάλωση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών προκάλεσαν την κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων, όπως ήταν λογικό, δεν είχαν διέξοδο και έτσι στην απόγνωσή τους ξεκίνησαν να τρέφονται με τους σκύλους, τις γάτες, αλλά και τα γαϊδουράκια τα οποία εκείνη την εποχή ήταν χρήσιμα για τις μετακινήσεις.

Μάλιστα, οι μαυραγορίτες παρουσίαζαν το κρέας του σκύλου ως αρνί, εκείνο της γάτας ως κουνελιού, του γαϊδάρου ως αλόγου και του αλόγου ως βοδινού.

Στο διατροφολόγιο και ο εμετός των μεθυσμένων Γερμανών στρατιωτών

Οι σκύλοι, οι γάτες και τα υπόλοιπα ζώα κάποια στιγμή τελείωσαν. Ο λιμός, όμως, είχε «χτυπήσει» ήδη.  Πλέον στο διατροφολόγιο είχαν προστεθεί τα πάντα! Η περίφημη «μπομπότα» (χυλός από καλαμποκάλευρο), νερωμένο γάλα που πολλές φορές ήταν κακής ποιότητας, αλλά και όλων των ειδών των χόρτων, έδειχναν εκλεκτά μπροστά στα σκουπίδια που άφηναν οι Γερμανοί.

Οι νοικοκυρές έβρισκαν τους πιο απίθανους τρόπους για να φτιάξουν ένα πιάτο φαΐ για την οικογένεια, ενώ υπήρχαν και ειδικές οδηγίες από τις εφημερίδες για το πως θα μπορούσαν να ξεγελάσουν το στομάχι τους με αργό μάσημα της τροφής. Σούπες από κάθε τι περιττό, που σήμερα θα πετούσαμε στα σκουπίδια, όπως για παράδειγμα οι άκρες από τα φασολάκια.

Καφές μόνο από ρεβίθια και κουκούτσια, ενώ η ζάχαρη δεν υπήρχαν πουθενά. Οι μελιτζάνες αντικατέστησαν τον... κιμά, φλούδες από πατάτες έκαναν κεφτεδάκια, όπως και οι φλούδες όλων των φρούτων μπορούσαν να γίνουν ρόφημα. Όλα αυτά βέβαια δεν βρισκόντουσαν σε αφθονία και το καθένα λαχανικό ή φρούτο μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πολυτέλεια.

Το πιο σοκαριστικό όλων, που έχει επιβεβαιωθεί, είναι πως πολλοί άνθρωποι που ξεπέρασαν την εξαθλίωση και ορφανά παιδιά που ζούσαν μόνα τους στους δρόμους, έτρωγαν ακόμη και τον εμετό των μεθυσμένων ναζί στρατιωτών έξω από ταβέρνες.

Οι πόλεις βίωσαν το μεγάλο κύμα του λιμού, αλλά και στα χωριά βέβαια η κατάσταση δεν ήταν ιδανική. Η μόνη διαφορά πως εκεί οι άνθρωποι μπορούσαν να επιβιώσουν, έχοντας διαθέσιμα περισσότερα αγαθά, όπως φρούτα, λίγο στάρι ή δημητριακά και κάποια ζώα.

Μαύρη αγορά και μία μονοκατοικία για τρεις τενεκέδες λάδι

Το κόστος ζωής είχε εκτοξευτεί με τον πληθωρισμό και τη διάλυση της οικονομίας. Ενδεικτικό είναι πως το 1944 μία δραχμή ισοδυναμούσε με 50 δισεκατομμύρια προπολεμικές δραχμές.

Τότε, λοιπόν, η μαύρη αγορά εκτοξεύτηκε. Ο κόσμος προκειμένου να προμηθευτεί λίγο λάδι ή κρέας, έδινε ακόμη και όλη του την περιουσία.

Η ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη (27 Μαΐου 1941). Στο βάθος διακρίνεται ο Λυκαβηττός

Οι τιμές μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα «απογειώθηκαν». Τον πρώτο χρόνο η τιμή του ψωμιού ανέβηκε σχεδόν 90 φορές, τα φασολάκια από 35 δραχμές η οκά βρέθηκαν στις 300 δραχμές και το λάδι που ήταν απαραίτητο για τη διατροφή μετατράπηκε σε «χρυσό».

Μία οκά (ισοδυναμεί με 1.285 γραμμάρια) λάδι πωλούταν πριν τον πόλεμο έναντι 44 δραχμών. Αμέσως μετά την κατοχή το ποσό έφτασε στις 800 δραχμές, ενώ έναν χρόνο αργότερα η οκά κόστιζε 4.500 δραχμές.

Εκείνη την εποχή δεκάδες χιλιάδες σπίτια, κατοικίες και οικόπεδα πουλήθηκαν, με τους ιδιοκτήτες τους να τα ανταλλάσσουν ουσιαστικά με τρόφιμα. Μία μονοκατοικία, εξάλλου, είχε αξία σύμφωνα με τις αναφορές των ανθρώπων που έζησαν εκείνα τα χρόνια όσο τρεις τενεκέδες λάδι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

35
σχόλια
 1. avatar Κοκο

  Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας.
  Ανθελληνικό πολιτικό προσωπικό και κοπάδι λαός που ψηφίζει.

 2. avatar Mica76

  Οι μαυραγορίτες. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίζαμε περισσότερα στοιχεία για την πορεία τους ως σήμερα. Τί να απόγιναν άραγε οι οικογένειες αυτών;

  1. avatar @@@ Mica76

   ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ , , , , , ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ . . . !

  2. avatar σωστή απορία

   Αν διαβάσεις τα σχόλια θα καταλάβεις ποιοί είναι και τι απέγιναν οι απόγονοι των μαυραγοριτών. Ζουν και βασιλεύουν αναμεσά μας και φυσικά καταλαβαίνεις ποιούς κατηγορούν για ότι έκαναν οι παππούδες τους.

 3. avatar Ονομα

  Οι ΘΕΟΒΑΡΕΜΕΝΟΙ ολων των θρησκειών είναι στην πραγματικότητα άρρωστα άτομα και φυσικά όλοι οι άνθρωποι των άκρων γιατί μόνο ένας φανατικός μπορεί να σε σκοτώσει για την ιδέα που νομίζει ότι μόνο αυτός κατέχει. Ο πολύς Μπέρναρντ Ράσελ έλεγε ...... Δεν θα πεθάνω για μια ιδέα μου που μπορεί και να είναι λάθος.

 4. avatar Μάκης Ζ

  Ο πόλεμος είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί.
  Ας προσευχόμαστε στον Θεό να μην ξαναζήσουμε πόλεμο .

  1. avatar Ονομα

   “Η θρησκεία έχει προκαλέσει περισσότερη δυστυχία σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε κάθε στάδιο της ανθρώπινης ιστορίας, από οποιαδήποτε άλλη ιδέα.”

   1. avatar Καλλ

    ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ,ΝΑΙ,Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΟ,ΟΧΙ !!
    Η ΠΙΣΤΙΣ,ΣΩΖΕΙ !

 5. avatar φωφω

  Μετά τον α\"παγκ πόλεμο δέσποζαν στη Ευρώπη 2δικτάτορες μουσολίνι(ιταλία) χίτλερ(γερμανία),έκαναν συμμαχία (άξονας),κ άρχισαν τη κατάληψη διαφόρων χωρών με προκλητικό τρόπο. O πόλεμος τελείωσε μέσα στις καταστροφές κ τη εξαθλίωση. Η Ελλάδα δέχτηκε τα δωδεκάνησα. Έπεσε αμέσως μετά τη απελευθέρωση σε εμφύλιο πολ(συμμοριτοπολεμο)κατά το οποίο καταστράφηκε ότι είχε απομείνει από την κατοχή.

 6. avatar Λελέκος Σπύρος

  Οι κομμουνιστές είναι στην πραγματικότητα άρρωστα άτομα και φυσικά όλοι οι άνθρωποι των άκρων γιατί μόνο ένας φανατικός μπορεί να σε σκοτώσει για την ιδέα που νομίζει ότι μόνο αυτός κατέχει. Ο πολύς Μπέρναρντ Ράσελ έλεγε ...... Δεν θα πεθάνω για μια ιδέα μου που μπορεί και να είναι λάθος.

 7. avatar ΚΚ ΚΚ ΚΚΕ -ΤΟ ΚΌΜΜΑ ΤΟΥ ΧΑΦΙΈ

  Είστε Κομμουνιστές, δηλαδή φασίστες και συνεργάτες τον Ναζί το \'39. Μπήκατε μαζί τους από την άλλη πλευρά στην Πολωνία εκείνες τις μέρες του πολέμου.
  Μετά, επειδή είσαστε ρουφιάνοι και χαφιεδες, πουλήσατε τους Ναζιστές και πήγατε με τους Βασιλικούς Άγγλους, τους κολλητούς τους Γάλλους και τους... καπιταλιστές, ιμπεριαλιστές Αμερικανούς για να μπείτε στην μοιρασιά που θα γινόταν. Και σήμερα όμως χαφιέδες φασισταριά, βρίζετε πάλι τους δεύτερους συμμάχους σας και όσα πρεσβέυουν.
  Για αυτό και σας φτύνει το υποτιθέμενο κοινό σας η φτωχολογιά και η εργατιά τόσα χρόνια, δινοντάς σας ένα παxουλό και χορταστικό 5,5%, ακριβώς επειδή δεν ξεχνάει αυτά που έγραψε για εσάς η ιστορία.
  Ναι, ναι, δε σας ξεχνάμε φασίστα κομμουνιστή.

  1. avatar @@- ΚΚ ΚΚ ΚΚΕ -ΤΟ ΚΌΜΜΑ ΤΟΥ ΧΑΦΙΈ

   Διαβασμένος φαίνεσαι , , , μην διαβάζεις άλλο ΠΛΕΥΡΗ , απλά . . . . άλλαξε Πλευρό . . . !

 8. avatar Νίκος.

  Αυτοί που καλοπερνούσαν ήταν οι ταγματασφαλίτες δοσίλογοι που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές. Με τους μαυραγορίτες επίσης συνεργάτες των Γερμανών (ο γενάρχης πάμπλουτης οικογένειας ήταν μαυραγορίτης! Έβγαλε πολλά λεφτά από τους δυστυχείς! Έπαιρνε ένα σπίτι για 2 τενεκέδες λάδι!) αποτελούσαν την πέμπτη φάλαγγα των Γερμανών κατά της Εθνικής Αντίστασης.

 9. avatar ΙωνΔ

  Η βλακεια και η δουλοπρεπεια βαράει κόκκινο από μερικούς στα σχόλια..

 10. avatar Πωλούνται πάσης φύσεως αριστερά υλικά από 5ο χέρι σε τιμή ευκαιρίας

  Και να που όλοι οι μαυραγορίτες της κατοχής έγιναν γνήσιοι αριστεροί της αριστεράς των μνημονίων και της προόδου και των δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών!

 11. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Η φώτο είναι από το έργο \"το ξυπόλητο τάγμα\" που είχε αντίστοιχη δράση αυτή των «Σαλταδόρων»
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/03/blog-post_11.html

 12. avatar Α καλα

  Νομίζω το τέντωσε πολύ ο αρθρογράφος.

 13. avatar John john1

  Η εκθεση Πορτερ τα λεει ολα

 14. avatar Το όνομά σας.

  πρέπει συμπληρωματικά να γράφει ότι μετά την κατοχή , ψηφίστηκε νόμος και ίσχυσε, με τον οποίο μπορούσαν αυτοί που έδωσαν το σπίτι τους για ένα τενεκέ λάδι , να ασκήσουν αγωγή και να πάρουν πίσω το σπίτι.

  1. avatar Απάντηση σε: Το όνομά σας.

   Τι λες ρε φίλε, που το \"διάβασες\";
   Μέτα την απελευθέρωση, από τον ΕΛΑΣ, και των ερχομό των αγγλων μετά μια εβδομάδα, την \"εξουσία\" την πήραν οι γερμανοτσολιάδες, μαυραγορίτες της κατοχής.
   Πως μπορεί να ψηφίσαν τέτοιο νόμο;

   1. avatar Κι ομως υπαρχει

    Α.Ν. 1323/1949

   2. avatar Στέλιος2019

    Αυτό το παραμύθι ότι τάχα τα κομμούνια ελευθέρωσαν την Ελλάδα από τους Γερμανούς, είναι πιο προσβλητικό και εμετικό κι από την ίδια την Κατοχή. Θρασείς και χυδαίοι!!!

   3. avatar Νίκος Σ.

    Ο πατέρας μου είχε αγοράσει τον Μάρτιο του 43 ένα σπίτι. Μετά την απελευθέρωση νόμος της Νόμιμης Κυβέρνησης (και όχι των γερμανοτσολιάδων ή του ΕΑΜ ) έδωσε στους πωλητές το δικαίωμα ακύρωσης των συμβολαίων και επιστροφής των περιουσιών. Ο πατέρας μου κατόπιν φιλικού διακανονισμού έδωσε κάποιο συμπληρωματικό ποσό στον πρώην ιδιοκτήτη και κράτησε το σπίτι.

   4. avatar Σφυροδρεπανίζω ακατάπαυστα, αλλά “φώς”… δεν βλέπω. Όλο στο 5,5% είμαι. Και …γκάπα-γκούπα, χράτς χρούτς, γκάπα-γκούπα…

    Φασίστα και συνεργάτη των Ναζιστών το \'39 με κόντρα και υπογραφές καλημέρα!
    Ήρθες εδώ πάλι σήμερα για να μαζέψεις τα φάσκελα των υπολοίπων?
    Νομίζεις οτι θα ξεχάσουμε ποτέ ότι σκοτώνατε τους Έλληνες φαντάρους στα βουνά για τον σταλινοφασισμό?

 15. avatar X.A.

  Δεν είμαστε ναζιστές. Στον αγκυλωτό σταυρό που σας κάνουμε

  1. avatar Σφυροδρεπανίζω ακατάπαυστα, αλλά “φώς”… δεν βλέπω. Όλο στο 5,5% είμαι. Και …γκάπα-γκούπα, χράτς χρούτς, γκάπα-γκούπα…

   Είστε Κομμουνιστές, δηλαδή φασίστες και συνεργάτες τον Ναζί το \'39. Μπήκατε μαζί τους από την άλλη πλευρά στην Πολωνία εκείνες τις μέρες του πολέμου.
   Μετά, επειδή είσαστε ρουφιάνοι και χαφιεδες, πουλήσατε τους Ναζιστές και πήγατε με τους Βασιλικούς Άγγλους, τους κολλητούς τους Γάλλους και τους... καπιταλιστές, ιμπεριαλιστές Αμερικανούς για να μπείτε στην μοιρασιά που θα γινόταν. Και σήμερα όμως χαφιέδες φασισταριά, βρίζετε πάλι τους δεύτερους συμμάχους σας και όσα πρεσβέυουν.
   Για αυτό και σας φτύνει το υποτιθέμενο κοινό σας η φτωχολογιά και η εργατιά τόσα χρόνια, δινοντάς σας ένα παxουλό και χορταστικό 5,5%, ακριβώς επειδή δεν ξεχνάει αυτά που έγραψε για εσάς η ιστορία.
   Ναι, ναι, δε σας ξεχνάμε φασίστα κομμουνιστή.

   1. avatar Χαχαχαχαχχαχαα!

    Πω πω πω πολυβόλο ο φίλος! Τον τελείωσες με την μία τον σοβιετικό!

 16. avatar αρκεί να δείς

  ποιός έχει ακίνητα για να καταλάβεις τι έκανε το σόι του στην κατοχή

  1. avatar AΜΑΝ

   Ο τσίπρας έχει και ακίνητα και κατασκευαστική! Βρε λες; ¨οπως και το 99% των αριστερούληδων!

 17. avatar Σκέτος

  Την περίοδο της Κατοχής
  Σκύλοι, γάτες και γαϊδούρια μετατράπηκαν σε... εκλεκτά φιλέτα,ακόμη και ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ τα ετρωγαν χωρίς να γκρινιάζουν.

  1. avatar Mpamphs2

   Σε κατοχή η σε πόλεμο βρισκόμαστε????? παρτους σπίτι σου αφού τους θες τόσο πολύ

 18. avatar giannis14

  Το άρθρο θα έπρεπε να είναι« γροθιά στο στομάχι»...Ποιος θα τολμήσει να αποκαλύψει τους μαυραγορίτες και τους δωσίλογους που έγιναν ζάπλουτοι πίνοντας το αίμα των συνανθρώπων τους εκείνα τα χρόνια? Τα ονόματα τους δεσπόζουν στη σημερινή οικονομική ελίτ της χώρας...

  1. avatar ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ…

   ΕΧΩ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΠΩΣ,ΦΤΩΧΟΙ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !
   ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ,ΠΩΣ,ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ <>

   1. avatar Απείθαρχος

    Χρειάζεσαι ψυχίατρο φίλε.... Το Δρομοκαΐτειο είναι μακριά σου???

  2. avatar ρεθυμνιωτης

   Τον κορβανα τους ξαναγεμισαν αργοτερα , αγαπητε φιλε , με το φαγοπότι απο το σχέδιο Μάρσαλ , που υποτίθεται πως δόθηκε στην Ελλάδα , για την αποκατάσταση των κατεστραμενων απο τους Γερμανούς υποδομών , αλλα και για δημόσιες επενδύσεις , προκειμένου να ξανασταθει η χωρα μας στα ποδια της . Είναι αυτοί οι ίδιοι που ροκανιζαν τα χρονια της « ευμαρειας » το πλούτο της Ελλάδας , μαζί με τους επιορκους πολιτικους , οδηγωντας τη χωρα μας στη καταστροφή .
   Είναι αυτοί οι ίδιοι που θα ωφεληθουν και παλι απο τα νομοθετηματα της νέας μας κυβέρνησης .
   Κι ο λαουτζικος θα ρωτηξει κανεις ; οσο ειναι τοσο ευπιστος , άλλο τόσο θα χορεύουν στη ράχη του οι λογης - λογης αετονυχηδες .

Παρακαλούμε περιμένετε ...